Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. april 2004 kl 11.10 H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandras dåp

Direktesendt prinsessedåp

Anne Baggethun kommenterer og Geir Helljesen er reporter under prinsessedåpen. (NRK-foto: Ole Kaland)
Anne Baggethun kommenterer og Geir Helljesen er reporter under prinsessedåpen. (NRK-foto: Ole Kaland)
NRK byr på en tre og en halv times tv-sending på dåpsdagen til arveprinsesse Ingrid Alexandra. Sammen med den kongelige familie og gjester fra inn- og utland kan seerne dermed følge hele seremonien i Slottskapellet. Dessuten får vi overvære mottakelsen på Slottet etterpå, med direktesending fra gjestenes ankomst og kongens tale.

Anne Baggethun, som har dekket kongestoff for NRK i 35 år, kommenterer seremonien. En annen veteran, Geir Helljesen, er reporter og intervjuer på Slottsplassen når kongelige og andre gjester samles til høytideligheten i Slottskapellet.

NRK er alene om å produsere de direktesendte tv-bildene fra kapellet og Slottet. Bildene vil også bli tilbudt andre tv-kanaler i inn- og utland. Regien er ved Ola Fagerheim, som også hadde ansvaret for tv-bildene som gikk verden rundt fra kronprinsparets vielse i Oslo Domkirke, og året etter fra prinsesse Märtha og Ari Behns vielse i Nidarosdomen.

Gunnar Stålsett
Sendingen starter med gjestenes ankomst, og klokken 12 begynner selve seremonien. Biskop Gunnar Stålsett forretter under gudstjenesten og forestår dåpen.

Prinsessens faddere er kong Harald, kronprins Frederik av Danmark, kronprinsesse Victoria av Sverige, kronprins Felipe av Spania, prinsesse Märtha Louise og kronprinsessens mor, Marit Tjessem. Listen over de omlag 300 gjestene blir først offentliggjort to dager før dåpsdagen, og selve innholdet i seremonien er ventet å forbli en godt bevart hemmelighet fram til siste stund.

Gavebord og dåpsbilder
Når høytideligheten avsluttes etter nærmere en time, står Geir Helljesen igjen klar for å snakke med gjester og publikum på Slottsplassen. Sendingen fortsetter med opptak av gavebordet til kongefamiliens nye medlem, og vi skal få se de offisielle dåpsbildene som ble tatt på morgenen. Dessuten blir det arkivglimt fra kongefamiliens liv i året som gikk.

Rundt klokka 13:40 er vi igjen inne i direktesending, denne gang fra mottakelsen på Slottet der kongefamilien ønsker sine gjester velkommen til lunsj. Også H.M. kong Haralds tale under lunsjen blir overført direkte.

Navn med tradisjoner
Kronprinsparets datter kom til verden 21. januar kl 09.13 på Rikshospitalet, og neste dag ble det kunngjort at den lille prinsessen skulle hete Ingrid Alexandra.

Ingrid er et gammelt nordisk navn som stammer fra det norrøne Ingfrid. Navnet er dannet av gudenavnet "Ing" og "frid", som betyr vakker. Alexandra er et gresk navn, og kvinnelig form av Alexander som betyr "hjelper" og "mann".

På 1000- og 1100-tallet hadde vi to dronninger som het Ingerid, og også Alexander og Alexandra har lange kongelige tradisjoner. Kong Olav het opprinnelig Alexander, og hans mormor, dronning av England, het Alexandra.

Direktesending fra H.K.H. prinsesse Ingrid Alexandras barnedåp
Kommentator: Anne Baggethun
Reporter: Geir Helljesen
Regi: Ola Fagerheim
Prosjektledere: Odd Kaldefoss og Lene Einang Flach
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99LENKER
  • Se dåpen direkte på nrk.no 
  • Alt om kongehuset på nrk.no