Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. oktober 1999 kl 20.20 Antikviteter og snurrepiperier

Antikviteter og snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 5. oktober kl 20.20
Antikviteter & snurrepiperier (3:8)

Sursteik og keramikk

Kjell Fuglehaug har i kveld besøk av Elisabeth Engelstad som samler på keramikk laget av de kjente kunstnerne Scheele og Walstad. I kjøkkenkroken står sursteik av hval på menyen.
I antikvitetskroken har Ellen Ørnes blant annet fylt et vitrineskap med engelsk fajanse, og i veteranbilgarasjen har Roald Stig Jørgensen parkert sin Buick Series 60, 1930- modell.
Denne bilen gikk opprinnelig i Balestrand, senest i 1953, som turistbil. Bilen er teknisk restaurert, men eieren har i mest mulig grad beholdt bilen som den var.

Sursteik og visa om Åsof Edland
Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga skal lage sursteik av hvalkjøtt i kveld. Skal vi tro programlederen Kjell Fuglehaug, smaker dette fortreffelig etter at hvalkjøttet har ligget tre døgn i en marinade av surmelk.
Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik framfører blant annet den gamle visa om Åsof Edland - skrevet av den kjente salmedikteren Magnus Brostrup Landstad.

Sursteik av hval
Hvalkjøttet legges i surmelk i tre dager, gjerne med 1 ss sju prosent eddik. Ta opp kjøttet og tørk det godt. Smør litt med sennep, legg i varm gryte med litt fett i. Brun kjøttet godt på alle sider, og strø litt salt og pepper på. Hell på en halv liter blanding av søt og sur melk, og la steken småkoke i denne til den er gjennomstekt. (Om nødvendig hell på litt vann eller melk underveis). Rør i sausen og snu steken med jevne mellomrom. Sausen helles fra og jevnes etter behov, smakes til med 1 dl rømme og litt gelé eller saft av rognebær.

NRK1 tirsdag kl 20.20

Bilde (via scanpix/internett)
Elisabeth Engelstad har mye flott keramikk å vise fram. (Foto: Truls Løtvedt)

Egenprodusert underholdningsprogram fra NRK Hordaland
Prosjektleder: Ole-Bjørn Kringstad
Programleder: Kjell Fuglehaug
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83