Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 4. oktober 2001 kl 19.30 Migrapolis

Skreddersydd

Emilio Carli har vært skredder i 50 år, og driver i dag verksted i Oslo (Foto: NRK)
Emilio Carli har vært skredder i 50 år, og driver i dag verksted i Oslo (Foto: NRK)
Emilio Carli er politisk flyktning fra Uruguay, og har vært skredder i snart 50 år. Vi møter ham i sybutikken i Oslo sentrum hvor han er for å kjøpe stoffer. Han forteller at han tjener bedre på å forandre klær enn å sy nytt fra bunnen av.

Mange i næringslivet, som reiser til London eller Thailand, kjøper klær med seg hjem. Disse kommer ofte til Emilio for å tilpasse klærne.

På verkstedet til Emilio møter vi også iranske Jaffar. Som Emilio er han politisk flyktning og gammel revolusjonær

Skredderne var de første som var sammen med Marx i opprøret i Tyskland. – Så vi er i en god tradisjon, sier Emilio og Jaffar stolt. Nå har de begge byttet Mausergeværet med Mausersymaskinen.

Dykkerdrakter til operaen
På systuen i Den Norske Opera boltrer de seg i faget. Landets største kostymeavdeling ligger her, og 15 dykkerdrakter er bestilt til Wagners versjon av ”Lohengreen”. Halvard Leirvik arbeider med kostymet til presterollen i ”Karmelittsøstrene”. Han forteller at det er en morsom jobb som krever litt forskning. – Her er klær aldri for små, de må bare justeres ut eller inn. Det er viktig for selvfølelsen at alle på scenen føler seg bra, sier en av syerne.

Vietnamesisk kvinne i Garden
Utenfor Slottet møter vi vietnamesiske Hong Hoang som ser på vaktskiftet hos HMK Garde. Hun har jobb på systuen i Huseby-leiren. Gardister som må ha endret sine uniformer, kommer til henne. I tillegg syr hun brudekjoler, men drømmen er å designe klær på heltid.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Emilio Carli har vært skredder i 50 år, og driver i dag verksted i Oslo (Foto: NRK)
2 Hong Hoang forandrer gardistenes uniformer i Huseby-leiren (Foto: NRK)