Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. august 1999 kl 22.30 Livets tre i Brumunddal

Livets tre i Brumunddal (ttv)

NRK1 søndag 29. august kl 22.30
Livets tre i Brumunddal

Fra atelier til alter

Tor Lindrupsen har laget en altertavle i tre, glass og marmor. Første søndag i advent i fjor kom den på plass i Brumunddal kirke. NRK1 har fulgt prosessen fra atelier til alter.
- Å utsmykke en altervegg er vel en av de mest spennende ufordringer en kunstner kan få, sier Tor Lindrupsen i forbindelse med at hans alterutsmykning er kommet på plass i Brumunddal kirke.

Utsmyknings oppdrag
For over fire år siden fikk han gjennom Kirkelig Kulturverksted et spørsmål om han kunne komme med et forslag til utsmykning av alterveggen. Det spesielle med dette oppdraget var at kirken var over tretti år gammel og at menigheten var blitt vant til et enkelt trekors som dekorasjon på alterveggen.
- Korset er vi blitt glad i, og det burde være godt nok, sier en av dem som var med da kirken ble bygget.
Men menighetsrådet og den noe yngre generasjon har villet det annerledes.
- Kirken trenger en utsmykket altervegg. Og korset skal få en verdig plassering! Slik lyder parolene fra det holdet. Og nå er kunstverket montert i kirken og ble innviet på det som er blitt regnet som kirkens \"fødselsdag\", 1. søndag i advent.

Fulgte utsmykningen
NRK har fulgt utsmykningen fra atelier til alter, og har også vært innom andre alterpartier som Tor Lindrupsen har hatt ansvaret for, i Heddal i Telemark, Åmot i Buskerud og på Ski i Akershus.
\"Livets Tre\" er temaet for utsmykningen i Brumunddal kirke, der treet vokser ut fra en Kristusskikkelse laget i marmor gjennom materialer i tre og blåfarget glass.
- Jeg har ønsket å bringe mere lys inn i kirken med en utsmykning som fungerer både på dagtid og på kveldstid, med lysets skiftende virkninger. Dessuten er det viktig at menneskene som skal forholde seg til denne utsmykningen i år fremover, kan få ulike og inspirerende assosiasjoner. Man må ikke risikere å gå lei av en altertavle, sier kunstneren.

NRK1 søndag kl 22.30
Tidligere sendt 27.12.98

Egenprodusert religiøst program
Ved: Egil Stray Nordberg, tlf 23 04 82 51

Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53