Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. desember 2005 kl 21.45 Niern: I fars navn

Irsk dokudrama om justismord

Daniel Day-Lewis som Gerry Conlon og Emma Thompson som advokaten Gareth Price (Foto: Universal Pictures)
Daniel Day-Lewis som Gerry Conlon og Emma Thompson som advokaten Gareth Price (Foto: Universal Pictures)
Den irske borgeren Gerry Conlon blir feilaktig beskyldt for å ha vært med på et IRA-attentat som tok livet av fem mennesker i Guildford i England i 1974.

Etter et brutalt avhør blir Conlon (Daniel Day-Lewis) tvunget til å signere en falsk tilståelse og satt i fengsel. Familien kommer i en fortvilet situasjon, og senere blir faren Giuseppe (Pete Postelthwaite) tiltalt for å være medskyldig. Han blir også satt i fengsel, og tilbringer sine siste dager der.

Gripende og fremragende
"I fars navn" bygger på en sann historie om fire irske venner som feilaktig blir satt i fengsel etter et IRA-attentat. Den er en blant mange av 90-årenes filmer som handler om Irlands innblanding i terrorisme. Men like viktig som den politiske siden av saken, er forholdet mellom far og sønn, som den irske regissøren Jim Sheridan skildrer på en gripende måte.

Skuespilleren Daniel Day-Lewis og Sheridan samarbeidet i den Oscar-belønte filmen "Min venstre fot" i 1989. Dokudramaet "I fars navn" brakte dem sammen igjen i 1993.

Daniel Day-Lewis gjør en fremragende innsats som en mann som opplever å være offer for et justismord. I rollen som den rettskafne og utholdende advokaten som aldri gir opp håpet om å få Gerry Conlon frigitt, ser vi Emma Thompson som Gareth Peirce.

Filmen fikk flere, store Oscar-nominasjoner, men 1993 var året da "Schindlers liste" og "Piano" gikk sin seiersgang på kinoene. "I fars navn" fikk ingen Oscar det året, men året etter vant Jim Sheridan "Gullbjørnen" under Filmfestivalen i Berlin.

Irsk spillefilm fra 1993
Originaltittel "In the Name of the Father"
Regi Jim Sheridan
I rollene Daniel Day-Lewis, Pete Postelthwaite, Emma Thompson, John Lynch og Corin Redgrave
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83