Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. juni 2004 kl 20.20 Underverk fra industriens barndom

Brooklyn Bridge – en stålkonstruksjon

Underverk fra industriens barndom (2)
Underverk fra industriens barndom (2)
Brooklyn Bridge var et av tidenes djerveste og mest nyskapende byggeprosjekter. Dette var første gang det nye metallet stål ble benyttet i en så stor konstruksjon. Byggingen kostet både liv og helse til de som var med, men broen står den dag i dag som et av New Yorks mest monumentale byggverk.

Pioneren med ideen til hele prosjektet var den tyske ingeniøren John Roebling. Han var en mann av den gamle skolen – prøyssisk utdannet, blant annet med filosofistudier under Hegel – og han fortsatte å tenke stort da han kom til USA. Med sine 100 meter høye tårn ville Brooklyn Bridge dominere verdensbyens utseende. Brospennet strakk seg over 500 meter. I 1869, da byggingen ble påbegynt, var dette et prosjekt av gigantiske proporsjoner – og med like stor sjanse for å mislykkes. Det tok ikke lang tid før den første ulykken rammet.

Som far, så sønn
Tre dager etter at byggingen startet, ble Roebling utsatt for en ulykke. Foten hans kom i klem mellom en ferge og bryggen. Han døde av skadene to uker senere. Dermed ble det sønnen Washington som overtok ledelsen for prosjektet. Han designet spesielle konstruksjoner ("caissons") som skulle lette arbeidet med å slå pilarene ned i elvebunnen. Mekanismene bestod blant annet av svære kamre som arbeiderne befant seg i mens de grov seg nedover. Dette var alt annet enn ufarlig, og det var flere ulykker med oversvømmelser, brann og arbeidsuhell. I tillegg var det et betydelig lufttrykk. Mange arbeidere fikk Caisson-sykdommen (også kalt "the bends"), som medførte voldsomme smerter, paralyse og, i enkelte tilfeller, døden. Washington var like uheldig som faren sin, og han kollapset av sykdommen i 1872. Resten av byggeperioden var han invalid. Det var dermed kona Emily Roebling som ledet resten av prosjektet.

Emily administrerte byggingen, skaffet til veie midler, sørget for støtte hos politikerne og håndterte pressen. Broen står der den dag i dag, og Emilys innsats er blitt hedret med en minneplakett. Den fantastiske historien om byggingen av Brooklyn Bridge fortelles i sin helhet i kveldens program.

Om serien
Fremskritt er avhengig av store vyer og ambisiøse planer - at mennesker er villige til å ta sjanser. I løpet av industrialiseringen ble det bygget noen konstruksjoner som selv i det 21. århundre fremstår som imponerende. Denne serien ser nærmere på syv av dem, hvorav seks fremdeles eksisterer. Vi lærer hvilket vanvittig prosjekt byggingen av Panama-kanalen var, hvordan Hoover-dammen ble til og hva ingeniøren med det pretensiøse navnet Isambard Kingdom Brunel drømte om å realisere.

Nils Nordberg leser de norske kommentarene.

Innkjøpt dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Seven Wonders from the Industrial World
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup ,23 04 98 41 (92 01 55 79),

Bilder:
Nils Nordberg leser de norske kommentarene i BBCs serie om underverkene fra industriens barndom. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)