Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. desember 2003 kl 23.15 Migrapolis

Feminisme

Med høy utdannelse og en godt betalt jobb, valgte Birgitte Næss Liisberg å være hjemme med sine tre døtre (Foto: NRK)
Med høy utdannelse og en godt betalt jobb, valgte Birgitte Næss Liisberg å være hjemme med sine tre døtre (Foto: NRK)
En hjemmearbeidende kvinne, en likestillingsdirektør og en politisk aktivist – de er alle tre opptatt av likestilling og kvinners rettigheter. Men de har valgt å leve tre helt forskjellige kvinneliv, og de definerer feminisme forskjellig.

Birgitte Næss Liisberg valgte å bli hjemme med sin tre døtre. Hun har høy utdannelse og hadde en godt betalt jobb da hun hoppet av for å bli hjemmearbeidende. Hun er opptatt av kvinners rettigheter i samfunnet og vil at døtrene skal satse på utdannelse, men synes samtidig at det for henne var riktig å prioritere morsrollen. Retten til å velge å være hjemme er også kvinnesak, mener Birgitte. Dessuten slipper ikke mannen unna husarbeidet likevel, for en moderne husmor har mange jern i ilden, forteller hun reporter Hung Mai Ba.

Likestillingsdirektør
Long Litt Woon tiltrer som ny likestillingsdirektør 1.desember. Hun er den første likestillingsdirektøren med minoritetsbakgrunn. Hun er sosialantropolog og har jobbet lenge i offentlig forvaltning. De siste fem årene har hun arbeidet i konsulentfirmaet Deloitte. Hun er det mange vil kalle en karrierekvinne. Hun er gift, men barnløs og har travle dager. Hun medgir selv at hun ikke kunne ha prioritert arbeidet så høyt som hun gjør hvis hun hadde hatt barn. Er det et tankekors? spør reporter Asta Busingye Lydersen.

Feminist tvers igjennom
Nuray Yildrums kamp for kvinners rettigheter i Tyrkia førte til at hun mistet både familie og hjemland. Hun kom til Norge som politisk flyktning for fem år siden – bare 20 år gammel. Selv om hennes feminisme har kostet mye, angrer hun ikke på de valgene hun har tatt, forteller hun reporter Ingjerd Skrede. For Nuraj er feminisme en livsstil, ikke bare en teori. Hun kan ikke godta urettferdighet på noe plan, og hun synes at vestlige feminister ikke er modige nok. De tar ofte ikke avstand fra kvinneundertrykking i familie eller vennekrets, mener Nuray.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83