Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. februar 1999 kl 20.00 Halvbror til reven

Halvbror til reven

NRK2 søndag 21. februar kl 20.00
Halvbror til reven (5:17)

Oddvar Torsheim med dieselmotor
Kunsten er å tegne bak fram, som Picasso, og å synge feil riktig, som Rolling Stones. Visdomsordene tilhører Oddvar Torsheim, maleren, tegneren og livskunstneren som fylte 60 år i fjor.
I kveldens program viser Torsheim en annen side av seg selv. I ledige stunder oversetter han nemlig Beatles\' tekster til nynorsk. Og ikke bare det - han framfører dem også, på sin noe særegne måte.
- Det er vel ikke akkurat sang, men fraspark eller terapeutiske sidesprang, sier Oddvar Torsheim. Fast tonefølge har han i \"dieselmotoren\", en liten synthesizer med rytmeboks som går på strøm, batteri eller diesel. Dette ifølge eieren.

På besøk hos Torsheim
Programleder Halvor Folgerø har besøkt Torsheim hjemme i rekkehuset i Førde, der han bor alene med alle bildene sine. Han har riktignok en samboer, men hun er av isopor og henger på veggen, så hun sier ikke stort...
Hver dag går Torsheim turen ned til sentrum, der stambordet på hotellet venter.

Godt fottøy
Når Oddvar Torsheim går i studio med musikken sin, blir det en uvanlig opplevelse, både for de medvirkende og for publikum.
- De som skal spille med meg trenger ikke eksamen fra Musikkhøgskolen bare de trøkker til og har godt fottøy, gliser Torsheim.
Oddvar Torsheims Beatles-tolkninger kan minne om stev.
- Tekstene er ikke stor lyrikk, men remser, sier kunstneren. \"Eleanor Rigby\" er blitt til \"Mari Fjøra\", \"Norwegian Wood\" heter selvsagt \"Nynorskens skog\", mens \"Fool on the Hill\" rett og slett er \"Galningen\".
Det viktigste er at musikken har trøkk og energi, mener Torsheim, som har følgende enkle leveregel: \"Du kan stort sett gjøre det du vil, så lenge det ikke er kjedelig!\"
NRK2 søndag kl 20.00

Bilder (via Scanpix/data- tv/internett)
Oddvar Torsheim tolker Beatles\' tekster og musikk på sin helt spesielle måte.

Kunstner Torsheim på bytur med koffert...

Egenprodusert musikkprogram
Ved Anders Leines og Trond Lillealtern
Programleder Halvor Folgerø
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83