Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. september 2006 kl 22.30 Etaten

Den nye etaten

Liv (Anne Marit Jacobsen) finner det vanskelig å tilpasse seg den nye situasjonen på jobben. (Foto: Monster AS)
Liv (Anne Marit Jacobsen) finner det vanskelig å tilpasse seg den nye situasjonen på jobben. (Foto: Monster AS)
Endringene som etatssjef Tor bebudet i forrige episode, skal nå settes ut i livet og byggingen av et nytt "servicetorg" er i full gang. Dette får Liv til å miste fatningen.

Liv er fryktelig engstelig over endringene som er i ferd med å skje med en åpnere etat. "Jeg kommer til å bli sittende midt ute i ingenting!", sier hun forferdet.

Nervene er også i høyspenn hos Tor på åpningsdagen av den nye etaten. Ikledd sin nye dressjakke i ull går han svett inn til morgenmøtet. Her er motstanden til å ta og føle på. Idéen er at Plan- og bygningsetaten skal bli litt mer brukervennlig for kundene. Et mer åpnere og vennligere miljø.

På morgenmøtet går Tor seg vill i bilder og metaforer og hele møtet sporer av. Så må han tørke svetten og gå ut på det nye servicetorget for å ta imot etatens første kunder. For etatens nye ansikt utad, Liv, blir dette en påkjenning som nesten er for mye å bære.

I dag dukker også Vidar Skomvoll (Trond Fausa Aurvåg) opp. Saksbehandleren har vært sykemeldt i nesten et år. Han var tidligere avdelingens muntrasjonsråd – en rolle som Rune har tatt over. Men Rune ser seg nødt til å tre litt tilbake nå som Vidar kommer tilbake med et brak.

Om serien
Det er lett å gå seg vill i klausuler og paragrafer for noen og enhver i offentlige etater. Men det er jo også betryggende å ha et lovverk å støtte seg til, synes
noen av de ansatte i Plan- og bygningsetaten. Denne gjengen skal vi stifte nærmere bekjentskap med i den nye komiserien "Etaten" på åtte episoder.

Det er ofte de små detaljene i arbeidsdagen som stjeler mye av tiden og oppmerksomheten til de ansatte. Alle er skjønt enige om at svikt i systemet vil føre til totalt kaos. Plan- og bygningsetaten er for øvrig til fordi folk ikke skal kunne ta seg til rette slik de vil med annekser, karnapper og andre vederstyggeligheter.

Persongalleri
Tor (Atle Antonsen): En stillferdig og litt forsiktig kar som helst ikke vil stikke seg frem. Har møtt veggen og vært sykemeldt i lang tid. Han fikk også noen utidige utslett. Han sier uforvarende ja til å ta over jobben som avdelingssjef, men har han de egenskapene som skal til for å lede en hel gjeng byråkrater?

Liv (Anne Marit Jacobsen): Litt skjør og følsom. Sliter med depresjoner, men har nå fått nye medisiner som hjelper henne å holde seg på beina. Det ble ekstra ille da etatssjef Henriksen ble sykemeldt. Hun er veldig opptatt av at både kolleger og kunder holder seg til gjeldende regler.

Rune (Ingar Helge Gimle): Meget positiv kar av natur. Glasset er alltid halvfullt, og Runes motto er at det gjelder å tilpasse seg enhver situasjon. Han føler at han har et spesielt godt forhold til Tor og er glad da han kommer tilbake.

Rikard (Jan Sælid): Avdelingens HMS-ansvarlige ser det som sin særskilte oppgave å se til at personalets rettigheter blir overholdt, og at personalet selv innretter seg etter gjeldende regler. Når det gjelder publikum, er det godt at Plan- og bygningsetaten sørger for at folk ikke tar seg til rette slik de vil, mener Rikard.

Berit (Siw Anita Andersen): Etatens skravlebøtte og den som vet hva som foregår til enhver tid rundt om i avdelingen. Hun har et ekstra godt øye til Tor, og da han blir sjef, blir han enda mer attraktiv.

Norsk komiserie
Produsert av Monster AS for NRK
Produsent: Olav Øen
Manus og idé: Atle Antonsen og Ole Endresen
I rollene: Atle Antonsen, Jan Sælid, Siw Anita Andersen, Anne Marit Jacobsen, Ingar Helge Gimle, Trond Fausa Aurvåg, mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900