Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. juni 2005 kl 19.55 Solbacken, avdeling E

Nattevandring


Selv om Margit er godt innlosjert på Solbacken fortsetter hun med nattevandringen. Det skaper bryderi for både ansatte og medpasienter.

Margit tar sin hatt og kappe på og vandrer av gårde ut i natten – akkurat som før i tiden. Datteren Gunilla er svært bekymret, og tenker det verste om hva som kan skje. Kanskje vil ikke Solbacken ha henne lenger.

Også Harriet er i trøbbel. Hun leter etter vårhattene sine og faller ned fra stolen og skader seg.

Men det skjer også glade ting i kveldens episode. En trubadur kommer på besøk til Solbacken og liver opp huset.

Om serien
I fem entimesavsnitt forteller Mannheimer om de ti gamle og personalet på aldershjemmet Solbacken, avdeling E. Her møter vi i tillegg til Margit, George (Tord Peterson), Harriet (Gerd Hegnell), Asta (Lena Brogren), Olle (Dan Sjögren), Eva (Meta Velander), Tommy (Olof Tunberg), Greta (Inga Landgré), Per (Arne Augustsson) og Saga (Else-Marie Brandt). Gjennomsnittsalderen er 75 år.

I en serie om aldershjem kan det naturlig nok ikke bare handle om de som bor der. Også hardt prøvede omsorgsarbeidere og ikke minst pårørende må få sin plass. Vi møter Camilla (Gunilla Johnsson), Jonatan (Rasmus Lindgren) og avdelingssjef Ebba (Maria Hörnelius).

Mannheimer fikk gode tilbakemeldinger på at hun våget å ta opp emnet eldreomsorg på denne måten. Seerne flokket seg om tv-apparatet på mandagskveldene for å følge livet på Solbacken, og over to millioner svensker fulgte de fem episodene. Serien ble også nominert til beste svenske dramaproduksjon, og Carin Mannheimer ble kåret til Årets rivjern av en kvinneorganisasjon.

Mannheimer er også ansvarlig for manus og regi på serien "Sommer på Saltön" som nettopp ble sendt på NRK og som hadde et gjennomsnitt på over 700.000 seere.

Og "Solbacken, avdeling E" setter søkelyset på noe som er vel så aktuelt for Norge som for Sverige.

Svensk dramaserie (2003)
Originaltittel: Solbacken
Produsert av: SVT
Med: Margreth Weivers, Tord Peterson, Gerd Hegnell, Lena Brogren, Dan Sjögren, Meta Velander, Olof Tunberg, Inga Landgré, Arne Augustsson og Else-Marie Brandt.
Prosjektleder NRK. Hallvard Blekastad
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10