Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. september 2003 kl 15.45 Norske filmminner: Noe helt annet

Vampyrfilm med KLM

Filmen "Noe helt annet" fra 1985 er Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøens første og eneste helaftens spillefilm. Den handler om gutten Buffalo som blir etterlatt på trappen til det barnløse ekteparet Bull. Men Buffalo er ikke som andre barn. Han tåler ikke solskinn, hvitløk og kors, og lider av sterk bitetrang, særlig ved fullmåne…

Det siste problemet forsterkes ikke minst av de to digre huggtennene han har i overkjeven. Som alle skikkelige handicap skaper dette store problemer. Han får problemer på skolen, han får problemer på sykehuset med en lege som egentlig er noe helt annet, han får problemer med en tannlege som drømmer om noe helt annet, og han treffer en sersjant som har store vyer. Og hvem er den mystiske dr. Vulvatt?

Blandet mottakelse
Pressen ga filmen en blandet mottakelse. Dagbladets Thor Ellingsen skrev blant annet: "…en del gags å glede seg over, solid grunn-idé", og "Noe av det beste i "Noe helt annet" er den innledende parodien på matnyttig ur-tråkig norsk oppdragsfilm. Den spenner forventninger som bare delvis blir oppfylt".

Uansett inneholder filmen mye å glede seg over for Kirkvaag/Lystad/Mjøens mange fans.

Som vampyren Buff ser vi Trond Kirkvaag. Knut Lystad har flere roller, blant annet som Istan Bull, Drepe-Hansen, pizzakokk, sersjant og dommer. Lars Mjøen er prest, tannlege, militærlege, sosialarbeider, samt den mystiske dr. Vulvatt. I andre roller ser vi blant andre Linn Stokke, Hege Schøyen, Lars Andreas Larssen, Kine Hellebust, Dag Vågsås, Geir Børresen, Henrik Scheele og Minken Fosheim.

Norsk spillefilm fra 1985
Regi: Morten Kolstad
I rollene: Trond Kirkvaag, Knut Lystad, Lars Mjøen, Linn Stokke, Lars Andreas Larssen, Kine Hellebust, Hege Schøyen, Minken Fosheim, Dag Vågsås, Geir Børresen og Henrik Scheele
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83