Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. august 2006 kl 19.30 Michael Palin i Himalaya

Der jentene bestemmer

Michael Palin begir seg langs Yangtze-elven til innsjøen Lugu i Kina. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin begir seg langs Yangtze-elven til innsjøen Lugu i Kina. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin følger Yangtze-elven gjennom verdens dypeste kløft, Tiger Leaping George, og inn i Yunnan-provinsen i det sørvestlige Kina. Han besøker også et av verdens få gjenlevende matriarkater, Mosuo-stammen.

I Yunnan-provinsen er Michael Palin kommet til Himalaya-områdets aller østligste ende. Ved innsjøen Lugu besøker han den berømte sangerinnen Namu, som tilhører Mosuo-folket og er et forbilde for kvinner over hele Kina.

I det kvinnestyrte Mosuo-samfunnet praktiseres et slags "besøksekteskap" der kvinnene velger sine elskere for natten og sender dem hjem neste morgen. Hvis hun blir gravid, tar hun seg selv av barnet uten at faren blir involvert. Namu gjør sitt beste for å få Michael Palin til å forstå de ganske så intrikate samlivsreglene blant mosouene.

Musikk og elefantridning
Etter en kjapp helsesjekk hos den lokale urtelegen, utforsker Palin den vakre middelalderbyen Lijiang og møter dirigenten i det verdensberømte Naxi-orkestret.

Deretter begir han seg gjennom Myanmar (Burma) til Nagaland i India, der han møter en gruppe tidligere hodejegere. På en av de storslåtte teplantasjene i Assam rir Palin på en elefant, og på et kloster i Brahmaputra møter han munker som elsker å danse utkledd som budeier.

Om serien
Tv-personligheten, skuespilleren, humoristen og globetrotteren Michael Palin har de senere årene hatt stor suksess med sine reisebrev fra nær sagt alle verdenshjørner. I sin nyeste ekspedisjon for BBC, den sjette i rekken, har han tatt turen til det indre Asia og verdens høyeste fjellkjede.

I seks episoder følger vi den sjarmerende og entusiastiske turisten på en over tre tusen kilometer lang reise som byr på prøvelser og farer, men også gleder og nye vennskap. I løpet av turen skal vi bli med til Pakistan, India, Nepal, Tibet, Kina og Bhutan, før vi begir oss ned til slettene i Bangladesh.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk reiseserie i seks deler
Originaltittel: Himalaya With Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2004)
Programleder: Michael Palin
Pressekontakt: Marianne Vinje, 23 04 99 18/988 588 80
Les mer: www.bbcworldwidetv.com/catalogue.asp?section_id=4&catalogue_id=6004


LENKER
  • www.bbcworldwidetv.com/catalogue.asp?section_id=4&catalogue_id=6004