Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 26. september 2012 kl 21.30 Status Norge: Bondelandet

Har den norske bonden en framtid?


I siste episode er vi på Andøya, der bonden Eirik Solvoll får installert melkerobot i fjøset. Roboten skal heretter ta seg av all melkingen.

Installatørene kommer midt i kalvingen og idet ei ny melkeku kommer til verden. Det ser ut som framtiden til bonden er sikret. Men, er den det?

Drømmen om en gård
Odelsjenta Therese Rudi drømmer om å overta småbruket i Gudbrandsdalen. Vi blir med henne til seters der hun jobber som budeie i sommerferien. Therese drømmer om å drive økologisk og lage spesialprodukter. Men det er stor avstand mellom drømmen hennes og realitetene i norsk jordbruk, der det er stordrift som gjelder.

Skjebnen til Therese og Eirik bestemmes av forhold utenfor dem selv. Kan de regne med at politikerne fortsatt vil bruke milliarder på norsk landbruk? Og at forbrukerne vil betale ekstra for norsk mat?

Om serien
I dokumentarserien "Bondelandet" ser vi på bondens situasjon. Hvordan vil norsk landbruk klare seg i en moderne verden?

Ingen andre land i verden gir så mye tilskudd til sine bønder som den norske staten. Men de norske bøndene er ikke fornøyd. De vil ha høyere pris for maten han produserer, og vi som kjøper maten, vil ikke ha dyrere mat.

Underveis møter vi bønder som blir utfordret på grunn av gårdsdriften.

Norsk dokumentarserie i tre deler.
Produsert av NRK (2012).
Presseansvarlig: Aesha Ullah, mobil: 414 14 653, tlf: 23 04 93 75.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.