Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. mai 2005 kl 22.30 Nærbilde: Bent Hamer

Ti portrett av nordiske filmregissører

Vi blir med Bent Hamer til USA under innspillingen av
Vi blir med Bent Hamer til USA under innspillingen av "Factotum". (Foto: Linn T. Amundsen)
I serien "Nærbilde" blir vi kjent med ti av Nordens viktigste filmskapere, og først ut er den norske regissøren Bent Hamer, som er aktuell med filmen "Factotum".

De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti nordiske filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Skaper unike filmunivers
Bent Hamer debuterte som langfilmsregissør med "Eggs" i 1995. Filmen skildrer det rutinepregede livet til to brødre, og var et overraskende og friskt pust inn i norsk film. Livet til de to brødrene kan virke både kjedelig og trist, men blir i Bent Hamers regi til et unikt og underfundig univers. – Jeg fikk prøvd ut en del i "Eggs" som fikk en viktig plass i min måte å se ting på, sier Hamer.

Etter "En dag til i solen" (1998) og "Salmer fra kjøkkenet" (2003) dro Bent Hamer til USA sommeren 2004 for å lage film med Matt Dillon i hovedrollen som den alkoholiserte løsarbeideren Hank. "Factotum" er basert på en bok av Charles Bukowski og har akkurat hatt premiere i Norge.

I kveldens program blir vi med Hamer på innspilling av "Factotum" i USA, med stjerner som Matt Dillon, Marisa Tomei og Fisher Stevens på settet, men også på kjøretur hjem til Sandefjord i en Volvo PV. Bilen er den mest kjente rekvisitten fra suksessfilmen "Salmer fra kjøkkenet".

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252