Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. mars 2006 kl 19.55 Faktor: Kongen av Stressless

Møbelkongen

Jens Petter Ekornes i sysalen. (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Jens Petter Ekornes i sysalen. (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Jens Petter Ekornes sluttet som toppsjef i familiebedriften i Sykkylven, Nordens største møbelkonsern, da store underskudd dukket opp midt på 80-tallet. Tre år senere var han tilbake, og ledet firmaet til eventyrlige suksess på 90-tallet. Det var et helt uvanlig comeback, og i kveldens Faktor møter vi den frittalende industrilederen som nå har trukket seg tilbake.

- Til tider var presset så stort at jeg ikke klarte å holde kaffekoppen, sier han. – Det var press fra alle kanter og jeg bekymret meg for ansatte som måtte sies opp og hvordan det skulle gå med bedriften.

Dysleksi ingen hindring
Jens Petter Ekornes hadde en lykkelig oppvekst i Ørsta på Sunnmøre, der han hadde jobb fra han var var sju år gammel. Han forteller også åpent om sin egen dysleksi. Ekornes var langtfra noe skolelys og avbrøt gymnaset. – Lese- og skrivevansker er ikke noe hinder for å nå langt i verden, sier Ekornes. Hans høyeste utdannelse er Treiders handelsskole.

Sterke meninger
Da han overtok som toppsjef etter onkelen Jens Ekornes, tok han med seg viktige læresetninger fra sin forgjenger, og disse har han holdt fast ved både i medgang og motgang. Han er kjent for sine klare og noen ganger kontroversielle standpunkt. Han mener blant annet at det er kortsiktig å flagge ut norske industriarbeidsplasser, at størrelsen på lønnstilleggene ikke er avgjørende for konkurranseevnen og at jernbanen er en stor miljøgris.

I pengepolitikken har han ofte vært uenig med både Norges Bank og finansministeren, og har hevdet at tusenvis av norske arbeidsplasser har gått tapt på grunn av høy rente og kronekurs.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal (2006)
Programansvarlig: Oddbjørn Skarbøvik
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52