Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. juli 2006 kl 19.35 Naturens underverden

Kravlende, krypende…

Sir David Attenborough legger seg flat for noen av de minste krypene på planeten. Foto: BBC
Sir David Attenborough legger seg flat for noen av de minste krypene på planeten. Foto: BBC
Sir David Attenborough befinner seg helt nede på bakkenivå i denne fantastiske nye BBC-serien i fem deler. Noen av verdens minste kravlende kryp settes under lupen, og vi får innblikk i en spennende og mystisk verden.

For litt over 400 millioner år siden vandret bitte små skapninger fra sjøen og opp på land. Siden den gang har virvelløse dyr blitt de mest overlevelsesdyktige på planeten og har beseiret hver en krok av jorden. For hvert menneske finnes det 200 millioner virvelløse dyr.

Serien tar for seg livet på og under bakken – steder vi helst ikke ser nærmere etter. En fascinerende ny verden åpner seg; blant annet får vi oppleve intime stunder blant krypene, og vi får innblikk i hvordan en ny edderkoppart lever sammen i små samfunn og danner små hærer.

Ekstrem parring
I den første episoden blir vi vitne til banansneglens brutale parringsritualer. Sneglene biter av hverandres peniser, noe som tvinger frem de mer feminine sidene deres. De tilbyr da egg som kan befruktes, i stedet for bare å prøve å spre sæden sin i øst og i vest…

Dette er en av flere fascinerende historier som den evigunge David Attenborough byr på. I sitt åttiende år holder han i disse dager på å filme en ny naturserie i USA.

Innkjøpt naturserie
BBC Worldwide Television
Originaltittel: Life in the Undergrowth, 2005
Med: Sir David Attenborough
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)