Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. september 2005 kl 21.00 Solens mat

Mussolinis matglade bønder

Bo Hagström, programleder i
Bo Hagström, programleder i "Solens mat". (Foto: SVT)
Den svenske gourmeten Bo Hagström hilser på Mussolinis bønder sør for Roma, og han besøker den lille byen San Biagio Saracinisco ved Napoli. Det var herfra Sverige fikk sin første store innvandring av utenlandsk arbeidskraft i moderne tid.

For 70 år siden var myrmarkene sør for Roma blant de verste malariaområdene i Europa. Mussolini iverksatte et dreneringsprogram, og ikke mindre enn 100 000 hektar med ny åkermark oppsto. Fattige bønder fra de nordøstre delene av Italia (Friuli) ble flyttet hit av Mussolini. I dag lever tredje og fjerde generasjon etter dem videre på de fruktbare markene.

Men fattigbøndene fra Friuli tok aldri til seg de søritalienske matskikkene. I programmet serverer Fava Silvana på sin gård like utenfor Terracina ikke mindre enn 23 ulike matretter, alle norditalienske.

Italiensk-svensk husmannskost
Oppe i fjellene like overfor Napoli ligger den lille byen San Biagio Saracinisco. Etter krigen var den nesten folketom fordi alle hadde dratt sin kos – til Sverige av alle steder. Utvandrerne fra San Biagio Saracinisco utgjorde den første store innvandringen av arbeidskraft til Sverige i nyere tid.

I Sverige ble de tatt imot som fabrikkarbeidere. Men det var likevel den svenske matkulturen de kom til å vende opp ned på med pasta, pizza og olivenolje – som i dag hører med til den svenske husmannskosten.

Mer om serien
Den svenske gourmeten Bo Hagström er tilbake med nye inntrykk fra fargerike og matglade områder langs Middelhavets støvel, Italia. Serien er i fem deler, og vi skal til de indre områdene av Sardinia, på en vandring i gorgonzolaens og taleggioens hjemtrakter i Lombardiet, på besøk til de gamle etruskernes landskaper i Nord-Italia m.m.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2004)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: Sveriges Television AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57