Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. september 2002 kl 18.30 Newton

Ny programleder og nytt sendested

Unni Eikeseth er ny programleder for
Unni Eikeseth er ny programleder for "Newton". (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)
Unni Eikeseth (28) overtar etter Ole André Sivertsen som programleder for det populære naturvitenskapelige magasinet som har samlet opp mot 500 000 seere på tidlig søndagskveld. I høst er redaksjonen flyttet fra Oslo til Trondheim. I første sending skal Unni ta for seg hukommelse både hos mennesker og dyr. Her er det mange likhetstrekk.

Unni er utdannet kjemiker med hovedfag i organisk kjemi fra Universitetet i Bergen. Hun begynte på doktorgraden ved Norges Teknisk Naturvitenskapelige universitet i Trondheim, men ombestemte seg og startet på praktisk pedagogisk utdanning ved samme universitet. Men så ble hun plukket ut som ny programleder for Newton.

Idédugnad
- Vi skal leke oss med matte, fysikk, biologi, zoologi, teknikk og naturligvis kjemi som jeg kan en del om selv. I første sending skal jeg vise noen kjemiske eksperiment i en ny post som heter ”Tivoli Newton”, og her får jeg også besøk av forskere som presenterer eksperimenter fra sine spesialfelt, sier Unni som forteller at forskningsmiljøene i Trondheim har tatt i mot Newton-redaksjonen med åpne armer. I Trondheim ligger også redaksjonen til Schrödingers katt, og sammen drar de to redaksjonene veksler på hverandre.

Newton-redaksjonen inviterte forskerne til idédugnad tidligere i år, noe som resulterte i mange spennende reportasjer. - Vi skal ha en sending som handler om laser, og her får vi hjelp av det medisinsk vitenskapelige forskermiljøet når vi skal se på hvordan det benyttes i øyeoperasjoner. Videre besøker vi en bedrift som benytter laser når de skjærer ut oppvaskkummer i stål.

Send spørsmål og tips
- Newton får mange henvendelser fra de unge seerne som også gir oss innspill til temaer vi tar opp i sendingene. Hvordan smaker sjokolade som smakssettes med frysetørket jordbær? Hvordan ser en kjøttetende plante ut?

Dette og andre spørsmål vil Unni gi oss svar på i Newton denne høsten.

Vil du også sende spørsmål og tips til Newton? Henvend deg til newton@nrk.no eller Newton, NRK, 7005 Trondheim

Første sending
Hva skjer inni hodene våre når vi lagrer ting? Kan hodet bli fylt opp slik at vi ikke har plass til flere minner? Hvordan henter vi fram ting fra hukommelsen? Kan insekter huske? Dette er spørsmål vi får svar på i kveld.

Ellers skal Newton til Svalbard og lete etter spor av dinosaurer, du skal få vite hvordan jordbær får farge og smak og i "Tivoli Newton" vil Unni vise oss noen eksperimenter.

Det blir også konkurranse med premier til vinnerne


Produksjon fra Program RIKS, Trondheim
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull, tlf. 73 88 16 61