Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. juni 2006 kl 21.25 Niern: Bowling for Columbine

Hvorfor skyter amerikanere hverandre?

Når Michael Moore kommer subbende med sitt kamera, bør man være på vakt. For mannen bruker humor som våpen, og det er farlig i hendene på en dokumentarfilmskaper (Foto: Dog Eat Dog Films)
Når Michael Moore kommer subbende med sitt kamera, bør man være på vakt. For mannen bruker humor som våpen, og det er farlig i hendene på en dokumentarfilmskaper (Foto: Dog Eat Dog Films)
"Bowling for Columbine" er en provoserende og satirisk dokumentarfilm, der journalisten Michael Moore forsøker å finne svar på hvorfor amerikanere dreper hverandre med skytevåpen. Moore hevder at USAs innbyggere lever i en konstant frykt for hverandre, og forsøker å finne sosiale og historiske forklaringer på denne frykten.

Men hva ligger i tittelen "Bowling for Columbine"? Moore tar mer eller mindre utgangspunkt i den grusomme massakren ved Columbine High School i 1999 da elevene Eric Harris og Dylan Klebold skjøt og drepte 12 medelever, 1 lærer og påførte flere skader for livet.

Dette er imidlertid ikke noen dokumentar om denne tragiske hendelsen. Moore stiller derimot en rekke spørsmål om hvorfor slikt skjer, hvorfor amerikanere generelt er så våpenfikserte og voldelige, og vi følger Moore og hans kamerateam i jakten på årsaker. På en åpenbar manipulativ, men svært underholdende måte snører han sammen en rekke momenter. Men finnes det egentlig noe enkelt svar?

Litt i etterkant av Columbine-massakren stakk mange hodet fram i offentligheten for å fordele skyld. Man skyldte gjerne på det enkle og mest opplagte: voldelige filmer og videospill, dårlige foreldre og innflytelse av kontroversielle musikkidoler – i denne saken fikk spesielt rockestjernen Marilyn Manson gjennomgå og ble nærmest uthengt som direkte årsak til Columbine-tragedien. Michael Moore hevder at å skylde på dette, er omtrent like meningsløst som å skylde på bowling. Eric og Dylan spilte nemlig bowling i timen før de drepte 13 personer.

Amerikansk dokumentar (2002)
Med Michael Moore, Charlton Heston, Chris Rock, Marilyn Manson, Matt Stone og John Nichols
Regi: Michael Moore
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78