Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. juni 2008 kl 19.55 Koht i familien

Kosen er det beste

Christine Koht er programleder for Koht i familien. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Christine Koht er programleder for Koht i familien. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Familielivet er kanskje ikke alltid det mest spennende. Mye er låst i rutiner og innen strenge rammer for å få det til å gå rundt. Men det er jo koselig, da.

Å leve et A4-liv fortoner seg som skrekken for mange. Gjøre det samme dag ut og dag inn, liten variasjon, forutsigelig. Man vil helst ha spenning og opplevelser og nye impulser og erfaringer. Familielivet kan virke kjedelig.

Eiendomsmegler Cato er uenig: - Å leve et A4-liv, få gjort alt man skal, tjene penger, legge seg med god samvittighet – det er mye tøffere enn å drive dank, det er jeg helt sikker på.

78 bursdager i året
Når alt kommer til alt, er det slettes ikke kjedelig i en familie. Hvis man gjør som Koht og tar utgangspunkt i at man har tre barn, og at hvert av barna blir bedt i bursdagene til alle i klassen, betyr det 78 bursdager i året. Legg til slekt og andre venner, og du er fort oppe i nærmere 90 bursdager i året, eller hver fjerde dag. La gå at det er strukket litt vel langt, men det forteller litt om aktivitetsnivået hos en familie.

Hos familien Hagtvedt i Bærum er rollefordelingen klar under avviklingen av bursdagsfeiringer for barna: Far Trond gjør som mor Anita sier, f.eks. å bidra med praktiske ting som å tegne skattekart eller hente saks til å klippe opp innpakning.

Kunsten å slappe av
Hvordan slapper man så av? Her er det interessante forskjeller mellom mor og far. Mor slapper best av på hytta, i badekaret eller på kjøkkenet, mens far nevner godstolen, hytta og do som sine rekreasjonssteder. Mao: Mor må ut av huset for å få være i fred.

Borte bra, hjemme best
Frank og Jørgen velger også å reise bort for å slappe av. Mens de koser seg med bading og soling i Dubai, er hundene Aleksander og Pontus på kennel. De har det fint på hver sin kant, men gjensynsgleden er enorm. Hundene er jo barna våre, sier Frank og Jørgen.

Jonny Solvang på Hamar er firebarnsfar. Han sier det slik.
- Å ha barn og barnebarn er en større livsforsikring enn å ha penger på bok.

Om serien
Den koht'ske metode har allerede gitt oss mye kunnskap om den norske gjennomsnittsmannen. Nå er det altså den norske gjennomsnittsfamilien som skal under lupen. Koht har ikke barn, og hun er absolutt ikke ute i en oppdragerrolle. Men hun er veldig nysgjerrig. Hvordan klarer folk å kombinere jobb, familie, venner og kjærlighetsliv? Hvordan strukturerer man en hverdag der man er konstant 5 minutter på etterskudd? Blir man ikke sliten, trøtt og sur? Hvordan påvirkes familielivet?

Ved hjelp av uredde spørsmål, aktiv tilstedeværelse, sirlig nedtegnet statistikk og en utrolig evne til å komme innpå folk danner Koht seg et bilde av tilstanden i norske familier. Vi kan allerede nå røpe at det går overraskende bra med den norske familien. Koht er rett og slett dypt imponert over hva folk får til.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt underholdningsserie fra Feelgood scene og film AS (2006)
Programleder: Christine Koht
Regi: Kristin Ekker
Produksjonleder: Karin Kilde
Produsent: Thomas Giertsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53 / 907 75 758
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no