Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. desember 1999 kl 18.30 Smørøyet presenterer ANSUR

Smørøyet presenterer ANSUR (ttv)


NRK1 lørdag 11. desember kl 18.30
Smørøyet presenterer ANSUR (6:7)

Viktor innvies i skoleringen

I kveldens episode av \"Ansur\" opptas Viktor i skoleringen med en storslått seremoni. Samtidig blir Viktor mer og skeptisk til Peter som han skjønner er svært interessert i farfars hus. Ved å gå inn i farfars hus kan Viktor reise i tid og rom. Denne gangen får han oppleve 2. verdenskrig i Norge.
I forrige episode så vi at Truls, kameraten til Viktor, fant ut at Peter har vært siktet for underslag som predikant under navnet Holger Larsen. Og Viktor spiller et dobbeltspill for å komme til bunns i hvem denne Peter egentlig er. Samtidig er Evy, som Viktor lenge har hatt et godt øye til, plutselig blitt interessert i ham, men nå er Viktor forelsket i Maria. Hun er blitt truet på livet fordi moren hennes er palestinsk og har hatt noe med PLO å gjøre.
Det nærmer seg år 2000, og Viktor strever fortsatt med foredraget om norsk historie som han skal holde på skolen.

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner. Mor er redd for at sønnen kan ha arvet bestefarens overnaturlige evner. Han får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.
Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).
Handlingen i \"Ansur\" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han har evnen til å reise i tid og avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

NRK1 lørdag kl 18.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) innvies i skoleringen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

2. Skolens nye musikklærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), driver en klubb der han rekrutterer utvalgte elever til noe hemmelig og sprer et mystisk budskap. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen
Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle