Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. januar 2007 kl 19.55 Norsk for nybegynnere

Ja vi elsker hyttetur

Trudy vil lære elevene sine alle versene i Ja vi elsker. (Foto: Applaus! film & tv as)
Trudy vil lære elevene sine alle versene i Ja vi elsker. (Foto: Applaus! film & tv as)
I kveld blir vi med jentene på hyttetur, mens polske Rafal tar med kjæresten til Holmenkollen.

Nordmenn flest synes det er forferdelig festlig å se innvandrere gå på ski, og det blir unektelig komisk når Josi, Sophida, Eva og Phung kommer i nærkontakt med vintersporten.

Sophida har fått låne en hytte, og nå har hun invitert med seg de tre klassevenninnene. Det å dra på hytteur i seg selv er uvant for dem, og jentene stusser over det som møter dem. Utedo, brønnvann og joika-kaker.

Rafal fra Polen har fått kjæresten på helgebesøk, og hva passer vel bedre enn å se den polske hoppfavoritten i Holmenkollen?

Og for å riktig heve nasjonalfølelsen enda et hakk vil Trudy lære elevene sine alle versene i "Ja, vi elsker"…

Om serien
Møt fem unge mennesker som aldri har rullet sammen en sovepose, som mener at femti kroner er vel dyrt for å betale en regning i banken, og som har masse ressurser – men språk som en treåring. De er alle kommet til Norge på grunn av kjærligheten. Vi følger dem gjennom seks episoder.

I Norge møter de ukjent kultur, en fremmed natur, uvante vokaler og en norsklærer med "Ja, vi elsker" på pensum. Josi fra Brasil, Sophida fra Thailand, Rafal fra Polen, Rudy fra Den dominikanske republikk og Eva fra Kypros har reist fra venner, jobb og familie i hjemlandet.

Lære å knekke kulturelle koder
Regissør Petter Bønsnes fikk ideen til serien da hans thailandske kone begynte på norskkurs. Her samles mennesker fra hele verden med et felles mål; å lære seg norsk så man kan få seg en jobb og leve et selvstendig liv.

Men selv om man kanskje kan lære det norske språket på et halvt år, er det verre med alle de kulturelle kodene. Som at du hilser på folk når du går på ski, men ikke på gata, hvordan du kler deg på jobbintervju, når det er lov å ta en øl, og når du kan kalle en nordmann "venn". Dette er ikke pensum på norskkurset, men noe som må læres ved å prøve og feile. Igjen og igjen.

Eva
Eva er 26 år gammel og kommer fra Kypros. Som student i Australia møtte hun Kristian fra Hosle, og de ble kjærester. Nå har de laget en kontrakt: Eva skal holde ut med det norske klimaet i to år, og så skal Kristian bo på Kypros i to år. Mens kjæresten elsker sport, øl og tv, liker Eva kunstutstillinger og lange dager på kafé. Hennes viktigste mål er å lære nok norsk til å få en jobb.

Sophida
Sophida er 32 år gammel og kommer fra Thailand. Som 15-åring reiste hun fra landsbyen der hun vokste opp til Bangkok. Hun fikk etter hvert en utfordrende jobb som koordinator for et tysk selskap. Så møtte hun norske Petter som var i Thailand for å lage et reiseprogram, og etter halvannet år med langpendling mellom Oslo og Bangkok ble det bryllup. Nå er målet til Sophida å åpne en egen butikk der hun skal selge smykker og klær fra Thailand.

Josi
Josi er 30 år gammel og kommer fra Sao Paulo i Brasil. Hun var en dyktig forretningskvinne med eget modellbyrå da hun traff Christian som jobbet for et norsk firma. De fikk en sønn i 2001, og da Christian ville starte eget firma i Oslo, flyttet den lille familien til Norge. Josi ønsker å få en jobb der hun kan bruke alle talentene sine.

Rudy
Rudy er 29 år gammel, og vokste opp i storbyen Porto Plata i Den dominikanske republikk. Her er baseball den store publikumssporten, og Rudy var en profesjonell pitcher. I hjemlandet kjente han kun til Norge gjennom klippfiskpakkene til bacalaoen, men det var før han traff norske Inger på karibisk badeferie. De giftet seg og flyttet til Norge. Etter et halvt år i landet kan Rudy fortsatt ikke norsk, og steller hjemme mens kona jobber. Det er mildt sagt uvant for en karibisk mann, derfor pugger han norsk for harde livet.

Rafal
Rafal er 29 år gammel og kommer fra Polen. Han er gift med ungdomskjæresten Monika, og i hjemlandet arbeidet han som radio- og tv-reporter i den polske statskanalen. Men når man tjener bare 4000 NOK i måneden, frister det å se mot utlandet for å skape seg et bedre liv. Nå er planen å skape en ny karriere i Norge slik at Monika kan flytte etter når hun er ferdig med studiene. Først synes han Norge er et fantastisk land med gratis pizza på jobben, og han gjør det godt på norskkurset. Men så kommer hjemlengselen…

Norsk dokuserie i seks deler (2006)
Produsert av Crossover Film og Applaus! film & tv as
Produsent: Harald Herland
Regi: Petter Bønsnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no