Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. februar 2000 kl 19.15 Leseforeningen

Leseforeningen (ttv)

NRK2 lørdag 26. februar kl 19.15
Leseforeningen (5:20)

Biografi og historie

Antall biografier på bokmarkedet har økt jevnt siden 80-tallet. I det siste har antall debattinnlegg også økt, blant annet om Anders Hegers biografi om Agnar Mykle - jfr. debatten i Aftenposten i vinter.

Noen mener at biografien alltid er en løgnaktig og tvilsom sjanger, mens andre forsvarer den som en nødvendig vei til sannheten om et menneske eller en epoke. Hvorfor har så mange lesere et behov for å lese om de store menn? Representerer dette behovet noe mer enn en nesten pornografisk nysgjerrighet? Og kan biografien forsvares mot dens kritikere? Er den en nødvendig sjanger? Trenger vi biografien?

Marianne Egeland har nettopp skrevet en bok som dels handler om disse spørsmålene. Hun sparer heller ikke på kruttet. Egeland kritiserer de fleste kunstnerbiografier som er utgitt i Norge de siste årene. Vi får også høre Tor Bomann Larsens og Jan Kjærstads synspunkter på sjangeren.

Leseforeningen får også besøk av Anders Johansen som har skrevet \"Særoppgave, Livssyn\", en bok som fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker på nyåret. Johansens bok er et forsøk på å skrive en annerledes krigshistorie, med respekt for det som har gått tapt i historien - det som ikke lar seg omtale. Ved å ta utgangspunkt i et par enkeltmenneskers liv forteller han blant annet om umuligheten av, og samtidig nødvendigheten av, å fortelle om fortiden. Boken har med rette fått rosende omtale i Dagbladet og Kritikertorget. Historikeren Erling Sandmo gjester Leseforeningen for å gi sine synspunkter på boken.

Programleder for Leseforeningen er Kari Marstein.

NRK2 lørdag kl 19.15

Programleder Kari Marstein
Prosjektleder Ales Ree, tlf: 23 04 24 93/92 20 97 83
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83