Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. januar 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Lille Murmansk

Kirkenes: Norges lille Russland

Odd Magne Gartland er nordtrønder og platearbeider på Kimek. Arbeidsplassen hans er helt avhengig av den russiske fiskerflåten. (Foto: Dragan Cubrilo)
Odd Magne Gartland er nordtrønder og platearbeider på Kimek. Arbeidsplassen hans er helt avhengig av den russiske fiskerflåten. (Foto: Dragan Cubrilo)
Det gamle industrisamfunnet Kirkenes har forandret seg betraktelig etter at grensen mot Russland ble åpnet for mer enn 15 år siden. I kveldens dokumentar møter du russere og nordmenn i det ”nye” samfunnet ved russergrensen i Finnmark.

På slutten av 80-tallet begynte Sovjetunionen å etablere normale forbindelser med utlandet etter 70 år med kommunisme. Kirkenes, som bare ligger noen få kilometer fra den russiske grensen, har fått erfare hva åpningen av grensen betyr i praksis. De mer enn 200 fastboende russerne i Kirkenes kaller byen ”lille Murmansk”.

Årsaken til kallenavnet er at russerne ser de samme kjente ansiktene i gatene i Kirkenes i dag, som de for få år siden så hjemme i Murmansk. Det jobber russere i butikkene, på biblioteket, i industrien, i barnehagen og på voksenopplæringssenteret. I den lutherske kirken holdes det russisk-ortodokse gudstjenester. Gatene er skiltet på både norsk og russisk. Sør-Varanger bibliotek har en av Norges største samlinger med russiskspråklig litteratur. I løpet av noen få år har Kirkenes tilpasset seg russerne, og russerne har tilpasset seg Kirkenes.

Et nytt samfunn
Tilpasningene og endringene har vært nødvendige. Da gruveselskapet Sydvaranger la ned driften i Bjørnevatn og Kirkenes i 1996 etter nesten 100 års drift, trodde mange at dette var slutten for det lille samfunnet. Åpningen av grensen gjorde at nedleggingen ga plass for et helt nytt samfunn der små og store bedrifter har gjort seg avhengig av naboskapet med giganten i øst.

I ”Faktor: Lille Murmansk” møter vi det ”nye” Kirkenes og menneskene som bor der. Vi møter russere som har flyttet over grensen fra nabobyen Nikel, mens andre kommer fra verdensbyen Moskva. I tillegg stifter vi bekjentskap med en norsk platearbeider på Kimek, et verksted for skipsreperasjoner som har svært mange russiske kunder.

Tospråklige
Vi møter også fire år gamle Vera Lind Hansen. Hun har norsk far og russisk mor, og er tospråklig som så mange andre barn i Kirkenes. Veras mor, Liza Stepanova, ser det som sitt ansvar å la datteren vokse opp med begge språk. – Jo flere språk, jo bedre, mener hun. – Når Vera blir voksen, skal hun jo kunne lese russisk litteratur og se russisk film. Og så har hun jo besteforeldrene sine i Russland, sier moren.

Russiske sjøfolk
I løpet av et år legger om lag 12 tusen russiske sjøfolk til kai i Kirkenes. Ofte kan de bli værende i månedsvis mens de venter på reparasjoner eller mannskapsskifte. Hvem er de? Vi blir kjent med Anatolij Vokhmjanin fra Murmansk, som er kokk på tråleren ”Zvejnieks”. Båten ligger i Kirkenes mens den venter på en ny kvote å fiske på. Det vil si at den blir liggende der lenge.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Arne Egil Tønset
Prosjektleder: Kjell Jarle Høyheim
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96