Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. desember 2000 kl 11.00 Hermans historier: Brannskatten i Visby

Hermans historier: Brannskatten i Visby

NRK1 tirsdag 19. desember kl 11.00
Hermans historie (2:5)
Brannskatten i Visby
Det blir et heftig stykke svensk historie i dag. Herman Lindqvist tar nemlig for seg den danske kongen Valdemar Atterdags angrep på Visby på Gotland i 1361.

Lindqvist tar utgangspunkt i et stort maleri som angivelig sier noe om denne historiske hendelsen. I følge den muntlige tradisjonen skulle Valdemar Atterdag ha satt ut tre digre, tomme øltønner på torget i Visby. Hvis ikke disse ble fylt opp til randen av byens skattepliktige borgere innen tre dager, ville helvete være løs!

Men, som Herman Lindqvist påpeker, maleriet lyver. Det ble malt i München i 1882 og er lite representativt for hva som virkelig skjedde. Danskekongen hadde innledningsvis slett ingen interesse av å ødelegge byen. Tvert om, han ville helst se Visby fungere som normalt. Bare da kunne den skaffe ham de ønskede inntekter. En eventuell ruinhaug ville det være lite å hente fra.

Danskekongen hadde allerede erobret Øland året i forveien, og i 1361 seilte han til Gotland med 50 skip for å sikre seg også denne øyas betydelige verdier. Det ble et forferdelig blodbad!

I løpet av noen få sommerdager i juli 1361 ble to tusen menn drept i kampen om Visby. Likstanken var forferdelig i sommervarmen før ofrene ble lempet ned i store massegraver. Arkeologer har avdekket noen av disse massegravene og kan fortelle om hårreisende syn. De drepte er kastet hulter til bulter med hjelmer og brynjer, kløvde hodeskaller og skjeletter, som i en dødsdans i helvete.

Etter alle kriger pleier man å opprette en symbolsk grav for den ukjente soldat. Utenfor Visbys murer er samtlige graver fulle av ukjente soldater.

Om serien
I løpet av fem førjulsformiddager blir det gjensyn med \"Hermans historie\", en serie med glimt fra svenskenes historiske fortid, fortalt av historikeren Herman Lindqvist. Lindqvist vil på sin hyggelige og seervennlige måte fortelle om Gustav IV Adolf og Gustaf II Adolf, Sveriges fremste krigerkonge. Vi får også beretninger om Håtunaleken og om Valdemar Atterdags plyndring av Visby midt på 1300-tallet.

NRK2 har kjøpt inn fire nye episoder i serien, og de sendes fire dager på rad fra 1. juledag. Disse sende i reprise senere i uka på NRK1.

NRK1 tirsdag kl 11.00
Tidligere sendt 26.12.95

Svensk serie fra 1995
Produksjon: SVT
Forteller: Herman Lindquist
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)