Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. april 2006 kl 20.10 Profil: Fiolinisten Maxim Vengerov

Ung og genial fiolinist

Maxim Vengerov er en verdens mest etterspurte fiolinister (Foto: Landseer Production Ltd)
Maxim Vengerov er en verdens mest etterspurte fiolinister (Foto: Landseer Production Ltd)
Maxim Vengerovs formidable musikalske geni og innsats har gitt ham prestisjefylte priser og en stor hærskare med beundrere. Han har opparbeidet seg sterke og varige kunstneriske forhold med andre virtuoser, særlig Mstislav Rostropovich, hans "musikalske far".

Dokumentaren følger hans hektiske liv med konserter og opptredener rundt i hele verden. Kameraene følger ham fra Londons Barbican Centre til Russland, hvor han spiller materiale fra sin nyeste CD, "Vengerov!" Albumet er fullt av virtuose stykker av Paganini, Ysaye, Wienawski, Kreisler, Rachmaninov og andre, som Vengerov fremfører foran et ekstatisk publikum i Musikkonservatoriet i Moskva.

I desember 2004 gjorde Maxim sin første følelsesladede retur til fødestedet Novosibirsk sammen med sine foreldre. Han besøker huset han vokste opp i og skolen, hvor han får en helts velkomst når han holder sin første konsert der på over tjue år.

Men Maxim Vengerovs liv er i stor forandring. I Istanbul, etter å ha opptrådt med Beethovens fiolinkonsert i slutten av desember, arrangerer han et selskap for sine fans for å slippe nyheten om et sabbatsår. Verdens mest etterspurte fiolinist vil gjøre en pause i turnélivet, og melde seg som student hos den legendariske fiolinisten Didier Lockwood, en elev av Stephane Grapelli, i Paris. Grapelli har betydd mye for utviklingen av jazz, rock og improvisasjon.

I "Hovedscenen" i morgen 23. april møter vi Vengerov i konsertopptak der han presenterer en rekke kjente og kjære virtuose stykker av bl.a. Paganini, Kreisler og Rachmaninov.

Britisk dokumentar
Originaltittel: Maxim Vengerov – Living The Dream"
One Hour South Bank Profile
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78