Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. januar 2001 kl 21.00 Niern: Land og frihet

Land og frihet (t)

NRK2 fredag 5. januar kl 21.00
Land og frihet

Krig, politikk og kjærlighet

En idealistisk ung manns engasjement i den spanske borgerkrigen er utgangspunktet for Ken Loachs film \"Land og frihet\", som på en reflektert og tankevekkende måte forener krigsdrama med glødende politisk debatt. Loach fikk både kritikerprisen og den økumeniske prisen under filmfestivalen i Cannes i 1995.

Ken Loach, som kanskje er best kjent for sine filmer fra britisk arbeiderklasse, begynner også denne gangen i kjent stil. En tenåringsjente går gjennom eiendelene til sin nylig avdøde bestefar. Blant hans etterlatte papirer finner hun dagboken hans og gamle kjærlighetsbrev. De forteller mye om bestefaren som hun ikke visste fra før.

Tilbake til 1936
Den unge jenta oppdager snart bestefarens engasjement i den spanske borgerkrigen. Dermed tas vi med tilbake til 1930- tallet og får høre historien til unge David Carr, som spilles av Ian Hart. Utgangspunktet for filmens dramatiske fortelling er England, året 1936 og den arbeidsløse unge mannen David. Han er overbevist kommunist og bestemmer seg for å dra til Spania for å bekjempe fascismen.

Knapt noen annen hendelse i historien har utløst så mye idealisme hos så mange som nettopp den spanske borgerkrigen. Da den bredt sammensatte radikale regjeringen i 1936 ble angrepet av Francos tropper, strømmet frivillige fra hele den vestlige verden til for å hjelpe. Dette var ikke lykkejegere eller leiesoldater, men vanlige arbeidsfolk eller arbeidsløse - som David Carr fra Liverpool.

I Spania slutter David seg til en internasjonal avdeling av den republikanske hæren ved Aragon-fronten hvor han opplever krigens lidenskap og smerte sammen med sine kamerater. Etter hvert begynner han å føle en sterk lojalitetskonflikt mellom kommunistpartiet og sin nye kjæreste Blanca. Men David vender tilbake til sine kamerater ved fronten og hans drømmer om en revolusjonær forandring forblir sterk.

Sterk og aktuell
\"Land og frihet\" hadde norsk kinopremiere høsten 1995. \"Det er en sterk, følelsesladet og kritisk film Ken Loach har laget med klare henspeilinger på hva som skjer i dagens Europa\", skrev Klassekampen. \"Angår venstresidens konflikter under den spanske borgerkrigen - altså en snart 60 år gammel konflikt - en norsk kinogjenger i dag? JA!\" (VG)

Om regissøren
Ken Loach (f. 1936) begynte sin karriere i BBC og utviklet etter hvert en sterkt realistisk stil som kom tydelig fram allerede i hans spillefilmdebut \"Ingen tårer for Joy\" (1968), og som nådde sitt høydepunkt i \"Tilfellet Janice\" fra 1972. Han var en av de mest markante britiske regissørene på slutten av 60- og begynnelsen av -70-tallet. På 90-tallet ble Ken Loach igjen et viktig navn i internasjonal sammenheng med filmer som \"RiffRaff\" (1991), \"Raining Stones\" (1993) og \"Ladybird, Ladybird\" (1994).

NRK2 fredag kl 21.00

Britisk- spansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Land and Freedom/Tierra y libertad
Regi: Ken Loach
I rollene: Ian Hart, Rosana Pastor, Iciar Bollai, Tom Gilroy, Marc Martinez, Frederic Pierrot, Andreas Aldren, Sergei Calleja
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)