Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. juni 1999 kl 22.30 Kortfilmvinner: Tur-retur

Kortfilmvinner: Tur-retur (ttv)


NRK2 fredag 11. juni kl 22.30
Før regnet faller

Kjærlighet i krigens skygge

Denne uforglemmelige anti-krigsfilmen gir oss innsikt i årsakene til de etniske krigene på Balkan. \"Før regnet faller\" er en skremmende aktuell og samtidig tidløs film om krig og kjærlighet som ble belønnet med Gulløven i Venezia i 1994. Filmen ble også Oscar-nominert i klassen beste utenlandske film i 1995.
Tre kjærlighetshistorier som utspiller seg mot en bakgrunn av politisk uro i Makedonia og London, fletter seg i hverandre og knyttes sammen av personer og hendelser. Hovedpersonene tvinges til å velge mellom å fortsette i den gamle tralten, eller bryte ut av den til fordel for det ukjente. Voldsspiralen på Balkan danner bakgrunn for disse skjebnene.
\"Før regnet faller\" er spilt inn i Makedonia, et fjelland som grenser til Hellas, Albania, Bulgaria og Serbia. Filmen forteller tre svært forskjellige, men likevel beslektede, historier.
Den første, kalt \"Ord\", tar oss tilbake i tid. Vi møter en greskortodoks munk som skjuler en ung muslimsk jente fra Albania i et eldgammelt kloster. Jenta, Zamira, beskyldes for å ha drept broren til en av medlemmene i en bevæpnet gjeng av urostiftere.
I den andre historien, \"Ansikter\", er rammen dagens Storbritannia. Vi presenteres for en trekanthistorie. Britiske Anne har problemer med å velge mellom sin kjedelige ektemann Nick og sin makedonske elsker Aleksandar som er en prisbelønt krigsfotograf. Men før hun får bestemt seg, drar Aleksandar tilbake til sitt hjemland.
I den tredje historien, \"Bilder\", følger vi Aleksandars hjemkomst. Han prøver å legge de grusomme krigsopplevelsene bak seg. Han søker fred, men opplever i stedet at hans kristne hjemby er i krig med en muslimsk nabolandsby.

NRK2 fredag kl 22.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Britiske Anne (Katrin Cartlidge) og hennes makedonske elsker, krigsfotografen Aleksandar (Rade Serbedzija).

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Makedonia, Storbritannia, Frankrike (1994)
Originaltittel: Pred dozhdot/Before the Rain
Regi: Milcho Manchevski
I rollene: Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija, Gregoire Colin m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 9841