Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. januar 2010 kl 20.15 Klasse 10 B

Gammel vane vond å vende

Norsklærer Harald har hatt klasse 10 b i fire uker og merker at gamle vaner er vanskelige å vende. (Foto: Strix)
Norsklærer Harald har hatt klasse 10 b i fire uker og merker at gamle vaner er vanskelige å vende. (Foto: Strix)
Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole har nå hatt sine nye lærere i fire uker, og elevene har begynt å venne seg til den nye tilværelsen. Men følelsen av hverdag trigger også gamle uvaner.

Det har skjedd mye for og i klasse 10 b disse fire første ukene. Nye lærere, nye læringsmetoder og nye rutiner er blitt introdusert, og elevene begynner å bli trygge i den nye tilværelsen. Men med denne tryggheten trer også klassens gamle uvaner fram. Avtaler glemmes, oppgaver leveres ikke og det bråkes i timene. De nye lærerne får et svare strev med å holde på konsentrasjonen til elevene.

Jonas er en av elevene som sliter mest med konsentrasjonsvansker og det å holde avtaler. Men norsklærer Harald nekter å gi ham opp - og sakte, men sikkert viser Jonas skritt i riktig retning.

Om serien
Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen. I løpet av vårsemesteret skal de gå ut fra grunnskolen som en av de beste klassene i landet.

Ti mandager fremover følger vi elevene i deres siste semester på grunnskolen. Målet er å gå fra å være en svak skoleklasse til å bli en av landets beste. De vanlige lærerne byttes ut med ni håndplukkede pedagoger, som sammen skal sørge for å gi elevene det grunnlaget de trenger for å fullføre videregående skole.

Det er Strix som har produsert denne serien, og som har kommet seg inn bak lukkede dører i skolen. Filmteamet tilbrakte hele vårsemesteret i klasserommet til klasse 10 b. Resultatet er blitt en dokumentarserie på ti episoder.

Både elever (og foresatte) og lærere har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Klasse 10 b" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Norsk dokumentarserie i ti deler
Produsert av Strix
Produsent: Malin Østli, 922 53 934
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900