Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. april 2008 kl 19.00 Migrapolis: Når eplet faller langt fra stammen

Klassereise og livssyn

Skotten Paul Curran blir vår nye operasjef, her med NRKs reporter Raheela Kokab Chaudhry under åpningen av det nye bygget i Bjørvika i Oslo. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Skotten Paul Curran blir vår nye operasjef, her med NRKs reporter Raheela Kokab Chaudhry under åpningen av det nye bygget i Bjørvika i Oslo. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Det heter seg at "eplet faller ikke langt fra stammen". Men av og til gjør det det så til de grader. I Migrapolis møter vi tre mennesker som har tatt helt andre valg enn sitt opphav. Det handler ikke bare om yrkesvalg, men også om klassereise og livssyn.

Vår nye operasjef Paul Curran som skal ta over i Bjørvika etter Bjørn Simensen, er oppvokst i et arbeiderklassestrøk i Glasgow. Interesse for kunst er noe som var ganske fremmed i hans miljø. Men takket være noen engasjerte lærere på skolen fikk han åpnet øyne og ører for klassisk musikk.

Likevel da han 16 år gammel meldte at han ville bli danser, ble han kastet ut hjemmefra. Det hjalp ikke på situasjonen at han også fortalte at han var homofil.

Alenemor med guts
Saynab Guleed kom til Norge som flyktning fra Somalia. Hun er alenemor til tre barn. Gjennom NAV fikk hun muligheten til å omskolere seg og finne en jobb. Saynab, som er rundt 1,60 på strømpelesten, bestemte seg for å bli bussjåfør.

Hennes mor i Somalia mente hun ikke ville nå ned til pedalene, og somaliske menn i Skien mente det ikke passet seg for en kvinne å kjøre buss. Men barna hennes var stolte.

Saynab fikk lappen og storkoser seg bak rattet. Nå kjører hun buss annenhver helg. Resten av tiden jobber hun i kommunen med å inspirere andre til å finne ut hva de vil gjøre i livet sitt gjennom prosjektet "Ny sjanse!".

Samira – Sivs alter ego
Siv Samira Kofoed het Siv Sandra Kofoed for 14 år siden. Hun konverterte til islam etter å ha lest Koranen. Hun ber fem ganger om dagen. Moren Helene Marie Kofoed var fortvilet da datteren kom og fortalte nyheten. Hun trodde først at hun var mentalt syk, og beholdt julepynten til Siv Samira i mange år i håp om at datteren ville "komme tilbake". ’

Nå har moren kastet julepyntene for lengst, for hun ser at Siv Samira har det bra med sin tro. -Hun er jo min datter, og jeg har lest mange bøker om islam og forstår henne bedre nå.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no