Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 15. august 2010 kl 00.00 Rebus: Et spørsmål om ære

Mr. Jacks besvær med kvinner

Kriminalbetjent John Rebus (Kent Stott) mellom slagene i Edinburgh. (Foto: Minotaur International)
Kriminalbetjent John Rebus (Kent Stott) mellom slagene i Edinburgh. (Foto: Minotaur International)
En kvinne er funnet død i en elv i Edinburgh. Hun er tilsynelatende ihjelslått. Kriminalbetjent Rebus registrerer at en av byens rikeste menn, den kjente filantropen Gregor Jack, er tatt på fersken på en bordell.

Akkurat da bomben om Mr. Jacks affære smeller, er han tegnet som leder for en konferanse i Edinburgh om u-hjelp til fattige land i Afrika. Overfor politiet framholder han at han simpelthen ikke var klar over at kvinnen han var sammen med, var en av byens prostituerte.

Sentrale krefter
Den videre etterforskning avslører at kvinnen som er funnet i elva, har vært utsatt for et seksuelt overgrep. Mr. Jack viser til at det er krefter innen landets styringsverk som er ute etter å få noe på ham.

Kan det være at noen har satt opp en felle, for å sverte byens rike velgjører? Kriminalbetjent Rebus forsøker å legge to og to sammen. Og bestemmer seg for et besøk til Mr. Jacks store gods.

Oppgjør på godset
Da Rebus ankommer Mr. Jacks gods utenfor byen, gjør han entré midt i en opphetet krangel mellom Mrs. Liz Jack og hennes mann. Hun stormer ut, idet hun truer med å ta fra Mr. Jack hver eneste penny i et kommende skilsmisseoppgjør.

Senere på dagen kommer meldingen om at nok en kvinne er funnet død i byelva, stygt forslått, og Rebus innser at han har en vanskelig sak foran seg…

Mer om serien
Ian Rankin, skotsk krimforfatter med megasuksess, har med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet også gitt gjenlyd i Norge.

Skuespilleren Ken Stott er innfødt Edinburgh-gutt og hovedrolleinnehaver i tv-serien om den jordnære og garvede kriminalbetjent Rebus. Den skotske hovedstaden spiller også en hovedrolle i serien, og Rebus’ etterforskningsarbeid bringer ham i nærkontakt med byens vakre strøk så vel som dens røffe og grusomme sider.

Den hardt prøvede, tøffe og kvinnekjære detektivhelten Rebus reflekterer på mange måter byen han er vokst opp i. Visst har han et alkoholproblem og et ustadig kjærlighetsliv, og kanskje er det slik at mange i etaten mener han er krevende og vanskelig å ha med å gjøre, men Rebus kjenner byen som ingen annen og han er en god detektiv med en intuisjon som i de fleste tilfeller viser seg å slå til.

Den vesentligste forskjell mellom John Rebus fra Rankins bøker og tittelfiguren i tv-serien er at vår mann legger for dagen en sans for humor som ikke er til stede i bøkene. Fra første episode og utover blir vi kjent med et av John Rebus’ faste damebekjentskaper, Miranda Masterson, spilt av Sharon Small som mange vil huske fra Inspektør Lynley-seriene (der hun framstilte Lynleys politikollega og rake motsetning).

Sendt tidligere.

Britisk krimserie (2006)
Originaltittel: Rebus
Kveldens avsnitt: Strip Jack
Produsert av: Minotaur International Ltd.
I rollene bl.a.: Ken Stott (Detective Inspector John Rebus), Claire Price (Detective Sergeant Siobhan Clarke), Jennifer Black (Chief Superintendent Gill Templar), Sharon Small (Miranda Masterson), Natalie Dormer (Philippa Balfour)
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer