Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. mars 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 søndag 25. mars kl 20.30
Herskapelig (10:12)

Eventyrgård ved foten av Norefjell

Ringnes gård, ved Krøderen og foten av Norefjell, har vært i samme slekt i 628 år. - Interiørene viser det beste av hva nasjonalromantikken kan frembringe, men det aller beste er historien om de to unge guttene som kjøpte farsgården tilbake, forteller programleder Toppen Bech.

Altfor flott livsførsel og overgangen fra naturalhusholdning til pengehusholdning gjorde at eieren på første halvdel av 1800-tallet, Anders Ringnes, tragisk nok måtte overlate godset til en fjern slektning. Sønnene Amund på 15 og Ellef på 13 ble sendt til en tante i Drammen som hjalp dem til utdannelse som bryggere. Det var godt to i guttene, og da de i 1876 møtte konsul Axel Heiberg, førte dette til etableringen av bryggeriet Ringnes i 1877. Bryggeriet ble som kjent en suksess, og i 1896 kjøpte brødrene Ringnesgodset tilbake.

I dag er det Erik Ringnes som driver gården. Som stamfaren høster han av naturen. Han jakter i egen skog, fisker i Krøderen og kaster seg utfor løypene i Norefjell.

Prominente gjester
Det ble Ellef Ringnes som overtok gården i 1896, og broren Amund bygget seg det flotte landstedet Ringartun like i nærheten av gården.

Bryggerieier Ellef Ringnes var sterkt engasjert i det offentlige liv. I mange år satt han i kommunestyret og formannskapet, foruten at han deltok i grunnleggelsen av Holmenkollbanen og byggingen av Holmenkollen kapell. Holmenkollen Turisthotell og Sanatorium, Grefsen Sanatorium og Sollihøgda Turisthotell var hans private institusjoner. Sammen med Amund og konsul Axel Heiberg bidro han også til finansieringen av Nansens og Amundsens polarferder. Disse var da også gjester på gården, sammen med den svenske kronprins Gustav Adolf - den senere kong Gustav Adolf V. Kong Olav gjestet gården i 1947.

Toppen Bech møter flere av eieren Eriks fettere, deriblant den kjente Haagen Ringnes, og med ham går hun på tur i barndommen.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt 26.1.00

Egenprodusert underholdning
Programleder og redaktør: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)


Bilder
1. Toppen Bech og eier Erik Ringnes på Ringnes gård ved Krøderen. (Foto: Dagfinn Berge)

2. Ringnes øl, eller kanskje er det lettøl? Toppen Bech prøvesmaker på Ringnes gård. (Foto: Dagfinn Berge)

3. To av bygningene på den praktfulle herregården Ringnes ved foten av Norefjell. (Foto: Dagfinn Berge)