Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. mai 2004 kl 21.30 Faktor: "Vil du være med meg?"

Hard kamp mot autisme

Espen Henriksen Reigstad og mamma Marianne Henriksen forteller om sin kamp i Faktor i kveld. (Foto: NRK)
Espen Henriksen Reigstad og mamma Marianne Henriksen forteller om sin kamp i Faktor i kveld. (Foto: NRK)
Etter mange og lange undersøkelser fikk Espen Henriksen Reigstad diagnosen infantil autist. Da var han tre år gammel, men med språk og sosiale ferdigheter som en baby. Til tross for at ekspertene ikke ga dem mye håp, nektet Espens foreldre å gi opp. I dag er Espen ti år og går på en vanlig skole.

Han kan følge sin jevnaldrende i skolefagene, men veien fram dit har vært hard. – Espen jobber hardt, minst 30 timer i uken hele året. Det har han gjort siden han var liten, sier pappa Johnny Reigstad. – Men treningen har gitt ham en fantastisk selvfølelse, og et godt liv sammen med oss.

Klassekameratene slår ring om Espen, men han klarer ikke helt å delta på lik linje i leken deres. Han er fortsatt autist, og vil alltid være det. Hans største utfordring er å lære å være sammen med andre.

ssimistiske eksperter
Som baby var Espen en glad gutt som pludret, smilte og søkte kontakt med andre. Plutselig en dag var smilet borte, blikket bortvendt og pludringen stilnet. Noe veldig galt var i ferd med å skje med gutten, men hva? Ekspertenes dom var at Espen ville forbli språkløs, uten evne til å lære, uten å ha glede av samvær med andre – ikke en gang de aller nærmeste.

Omdiskutert treningsopplegg
Marianne Henriksen og Johnny Reigstad nektet å godta det de fikk høre om sønnen, og bestemte seg for å gjøre alt de kunne for å gi sønnen sin et bedre liv. De fant et omdiskutert treningsopplegg som kun eksisterer i Oslo, og tok med seg Espen og storebror Martin fra hjembyen Bergen og flyttet østover. Nå forsøker de å få lokalpolitikerne til å etablere et lignende opplegg i Bergen, slik at den lille familien kan flytte hjem igjen.

Tøff trening
Treningen har krevd og krever fortsatt svært mye av både Espen og familien, men den har også gitt resultater. – Jeg tenkte at hvis det bare kunne gi Espen ett ord, så han kunne få litt kontroll over livet sitt, så ville det være verdt det. Jeg håpet på "ja" eller "nei", "jeg vil ikke", hva som helst, sier Espens mamma, Marianne Henriksen.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Astri Thunold
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside