Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 27. september 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Løgner til folket

Løgner til folket


Det er en verdensbegivenhet når Umberto Eco gir ut roman. Og denne gangen byr han oss en skikkelig røverhistorie - med tempelriddere, konspirasjonsteorier og bombeattentat på attenhundretallet.

Bokprogramnmet har møtt Umberto Eco i hans bolig i Milano. Eco er noe så sjeldent som en intellektuell som gjennom sine romaner har nådd et stort publikum. Verdensberømt ble han med Rosens navn i 1980. Han er en flittig kommentator av den politiske situasjonen i Italia og i resten av verden.

Hans siste bok "Gravlunden i Praha" stiller spørsmål ved hvordan en åpenbar løgn kan bli til sannhet for noen mennesker? Dette spørsmålet har blitt aktualisert i den siste tiden i Norge. Umberto Eco byr på en røverroman i kjent stil. Det handler om frimurere, tempelriddere, konspirasjoner, falske dokumenter og rasisme og om løgner som blir til sannhet for noen, i den grad at de er villig til å drepe.

Eco har denne gangen valgt seg en hovedperson som er tvers i gjennom ond. Dokumentfalskneren og agenten Simon Simonini hater alt og alle, og særlig hater han jødene. Han fabrikerer bevis for å legitimere følelsene for dem. Høres det kjent ?

Det er en verden av løgn og falskhet Eco beskriver. En leser kan lett miste troen på at sannhet finnes. Simonini bruker et faktisk eksisterende dokument som bakgrunn for sine konspirasjoner. I "Sions vises protoller" foreligger referat fra hemmelige møter mellom jødiske ledere. Der planlegger de hvordan de skal overta verdensherredømme. Planen er omfattende og detaljert. Fienden skal blant annet sløves med alkohol, underholdningskultur og svekkes av smittsomme sykdommer.

Protokollen bles avslørt av The Times allerede i 1921, likevel spilte den en stor rolle i nazistenes propaganda både før og under den siste verdenskrig.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 ifno@nrk.no