Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. august 2003 kl 23.25 Nattkino: Nattkino: Harry - bit for bit

Woody Allen med selvironisk komedie


"Harry – bit for bit" er Woody Allens mest selvironiske film til nå. Her møter han Demi Moore i pølsekiosken
På randen av et nervøst sammenbrudd stormer Lucy (Judy Davies) inn i leiligheten til Harry Block (Woody Allen) med de alvorligste hensikter. Harrys tidligere svigerinne er rasende over at han har brukt deres hemmelige forhold som råstoff til sin siste bestselgerroman. Med pistol i hånden er Lucy rede til å drepe Harry for hans skriverier.

Slik er livet for Harry og alle han møter på sin vei: nevrotisk, hysterisk, selvransakende – og livsfarlig. Harry er middelaldrende, umoden og har et motstridende forhold til det store persongalleriet av familie, ekskoner, elskerinner og prostituerte han omgir seg med. I hverdagen gjør de ham til en plaget kunstner, men som romanfigurer har de gitt Harry berømmelse og gode inntekter. I tur og orden blir Harrys venner til fiender.

Selv ser ikke Harry problemet, og benekter at romanene er avtrykk av virkeligheten. Men gradvis blir Harrys liv vevd sammen med bøkene, og han får store problemer med å skille fantasi og virkelighet. Til sist kommer Harry til helvete – eller er det et av hans "andre jeg" fra bøkene som møter Djevelen, i vennen Larrys (Billy Crystal) skikkelse?

Førstevalg
"Harry - bit for bit" kunne bare vært laget av Woody Allen. Filmen spenner fra sofistikert vidd til absurd farse – overstrødd med den typen vitser Allen er kjent for. Nær sagt som vanlig er Allens hovedperson plassert i øvre middelklasse på Manhattan, med et intellektuelt yrke. Persongalleriet i filmen er stjernespekket, med både etablerte komikere og karakterskuepillere. Woody Allen har sagt at alle i filmen var hans førstevalg i de respektive rollene.

Den norske pressen var stort sett svært begeistret for filmen. Utrykk som "herlig patetisk" og "Allens morsomste film" går igjen.

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: "Deconstructing Harry"
Regi/manus: Woody Allen
I rollene: Woody Allen, Judy Davies, Robin Williams, Billy Crystal, Elisabeth Shue, Demi Moore, Hazelle Goodman, Kirstie Alley og Mariel Hemingway
Pressekontakt Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83