Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. april 2002 kl 20.10 Profil: Samfunn som forsvant: Mayariket

Mayaindianernes gåte

I over tusen år hadde Maya-indianerne en fantastisk sivilisasjon i Mexicos og Sentral-Amerikas jungler.
I over tusen år hadde Maya-indianerne en fantastisk sivilisasjon i Mexicos og Sentral-Amerikas jungler.
Tradisjonelt har det vært opp til teologer og historikere å forklare hvorfor gamle sivilisasjoner har forsvunnet. Nå har vitenskapsmenn kommet på banen, og i det første av fire programmer skal det handle om Mayariket. Nyere forskning kan tyde på at grunnen til at denne sivilisasjonen forsvant i det 9. århundre, var ekstrem tørke, sannsynligvis forårsaket av et vulkanutbrudd.

I over tusen år hadde Maya-indianerne en fantastisk sivilisasjon i Mexicos og Sentral-Amerikas jungler – uten en gang hjulet å hjelpe seg med. De bygde kjempestore pyramider, skapte praktfulle byer med palasser og templer, utviklet nøyaktige astronomiske systemer og hadde en høyt utviklet kultur, som blant annet resulterte i storslåtte kunstverk. Så, i det 9. århundre, ble byene forlatt og millioner døde. Det har vært et vedvarende mysterium hvorfor Maya-indianerne lot jungelen overta etter 13 århundrer med sivilisasjon.

Den vitenskapelige sporhunden Richardson Gill prøver å bevise sin teori om at en ødeleggende tørke visket ut Maya-kulturen. På arkeologi-senteret i Belize-jungelen ser vi spor etter forlatte bosteder, og vi ser vitenskapsfolk som tar prøver fra en innsjø i Yucatan som beviser at Mayarikets sammenbrudd hendte i en tid med ekstrem tørke. Vi blir også med til vulkanen Popacatepetl for å se om det var et utbrudd her som satte i gang tørken. Det blir også gjort nøyaktige undersøkelser av 30 Maya-hodeskaller. Kan deres dødsårsak være nøkkelen til skjebnen til en hel sivilisasjon?

Britisk produksjon, BBC Worldwide
Originaltittel: Serie: ”Ancient Apocalypse”. Episode: ”Drought – The End of the Maya”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. I over tusen år hadde Maya-indianerne en fantastisk sivilisasjon i Mexicos og Sentral-Amerikas jungler.
2. Kan Maya-hodeskaller løse gåten om en hel sivilisasjons forsvinning?