Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 12. mai 2004 kl 20.05 Mediemenerne

Berlusconi-tilstander i mediene

Mediemenerne har testet forholdende i Italia. Fra venstre: Jens Kjeldsen, Frank Aarebrot, Trine Eilertsen og programleder Halvor Folgerø. (Foto: NRK)
Mediemenerne har testet forholdende i Italia. Fra venstre: Jens Kjeldsen, Frank Aarebrot, Trine Eilertsen og programleder Halvor Folgerø. (Foto: NRK)
I Italia er samme mann statsminister, mediemogul og landets rikeste. Hvilke følger får dette for ytringsfrihet og idealet om en kritisk og undersøkende presse? I det siste Mediemenerne blir det fokus på forholdene i Italia.

Tenk deg følgende:
Statsminister Kjell Magne Bondevik er Norges rikeste mann. Han eier TV2, TVNorge, TV3, en svensk TV-kanal og Aschehoug Forlag. I tillegg har han full kontroll over det som skjer i NRK. Som om ikke det var nok, eier kona hans Aftenposten, mens broren kontrollerer VG.

Dette gir et godt bilde av mediesituasjonen i Italia. Statsminister Silvio Berlusconi eier og kontrollerer seks av de syv største TV-kanalene i landet, og han har sikret seg full kontroll over statsfjernsynet i RAI.

- Vi lever med politisk sensur hver dag, sier Roberto Natale, leder i fagforeningen til journalistene i RAI.

Hvordan ble det slik? Og hvilke følger har det for demokratiet i Italia? Mediemenerne reiste til Roma på leting etter svar.

Egenprodusert debattprogram.
Programleder: Halvor Folgerø
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79)