Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. juli 2002 kl 19.30 SommerDag: På Kvitsøy med Eldar Vågan

Humormusiker og hummerjeger

Dag Lindebjerg tar med seg Eldar Vågan til Kvitsøy (Foto: Terje Dale, NRK)
Dag Lindebjerg tar med seg Eldar Vågan til Kvitsøy (Foto: Terje Dale, NRK)
Eldar Vågan mønstrer som matros på M/B Lindy, og opplever Kvitsøy sammen med kaptein Dag Lindebjerg. På vei til Skudeneshavn kommer de ut for hardt vær, men får hjelp av kjentmann Magne Misje som loser dem trygt i land.

M/B Lindy med mannskap legger ut fra Utstein kloster til Kvitsøy. Den lille øya ligger midt i havgapet ved innløpet til Boknafjorden i Rogaland, og er en av Norges minste kommuner. Til denne lille plassen tar Dag Lindebjerg med seg Eldar Vågan, som de fleste kjenner best som sanger og gitarist i humorbandet Vazelina Bilopphøggers.

Hummerjakt på Kvitsøy
Her møter de to turkameratene Einar Nøstvold, som har et eget sjøhus der han aler opp hummer. Hummerfangst har vært viktig på Kvitsøy helt siden 1600-tallet, da hollendere begynte å fange hummer der. Eldar vil ikke være dårligere, og går til angrep med håv og bøtte. Mens Dag nyter den vakre utsikten, kaster Eldar seg over hummerne og får fylt bøtten. Fangsten blir fortært på kaia med majones og hvitvin.

Galleri på hummermottak
På veien videre får de lykkeønskninger fra koret Hyttetu, og på et besøk hos rekefisker Berner Høie klarer Dag å snike til seg noen nykokte reker. På det gamle hummermottaket på Kvitsøy er det nå galleri, og innehaveren Linda Tveteraas kan mer enn å vise frem bildene sine; hun støper også vakre gjenstander av glass.

Tøff tur til Skudeneshavn
Før overfarten til Skudeneshavn er Dag nervøs. Været er blitt dårlig, og for sikkerhets skyld legger han turen innom trafikksentralen. Her får han råd om å starte overfarten med en gang, været vil nemlig bli verre utover dagen. Overfarten blir tøff, og både Eldar og deler av provianten går i dørken. Heldigvis møter kjentmann Magne Misje dem på fjorden slik at de når til havn.

-Bare tull
Eldar er sulten etter den strabasiøse ferden, og vil lage lunsj. Han disker opp med stekte tomater og sjampinjonger med estragon og lønnesirup, egg og bacon. Mens han kokkelerer forteller han om Vazelina Bilopphøggers.

–Den første platen var bare tull, innrømmer han. Men plutselig hadde den solgt i over 100 000 eksemplarer!

Turen avsluttes ved Geitungen fyr, og Magne Misje forteller hvorfor det skulle være et fyrtårn akkurat her.

Om serien
Andreas Lunnan (”Rundt neste sving”, Tore Skoglund (”Mellom bakkar og berg”) og Dag Lindebjerg (”SommerDag”) skal hver for seg legge ut på sine årlige sommerturer for å glede seerne med programmer fra vårt vakre land.

Årets SommerDag-serie går i seks uker sommeren igjennom. Denne sommeren blir kjentfolk som Kari Traa, Per Inge Torkelsen, Eldar Vågan, Britt Synnøve Johansen, Lynni Treekrem og Gunnar Andersen å treffe blant matrosene.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Produsent: Terje Dale
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 72 36

Bilde
1 Dag Lindebjerg tar med seg Eldar Vågan til Kvitsøy (Foto: Terje Dale, NRK)
2 Dag Lindebjerg kan glede seg over god sjømat på Kvitsøy (Foto: Terje Dale, NRK)
3 Moromann Eldar Vågan fanger hummer selv på Kvitsøy (Foto: Terje Dale, NRK)
4 Det blir sjelden stille når Eldar Vågan blir med Dag Lindebjerg på tur (Foto: Terje Dale)