Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. april 2009 kl 23.10 Film: Zelary

Flukten til fjellene

Eliska (Anna Geislerová) blir tvunget til å utgi seg for å være hustruen til fjellbonden Joza (György Cserhalmi).(Foto: Czech Television)
Eliska (Anna Geislerová) blir tvunget til å utgi seg for å være hustruen til fjellbonden Joza (György Cserhalmi).(Foto: Czech Television)
Et storslått tsjekkisk drama med handling fra andre verdenskrig står på plakaten i kveld. "Zelary" er basert på virkelige hendelser, og ble nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film i 2004.

Eliska er en ung kvinne som ble tvunget til å avslutte medisinstudiene da tyskerne invaderte Tsjekkoslovakia. Nå arbeider hun om sykepleier ved byens sykehus, samtidig som hun er involvert i motstandsbevegelsen sammen med kjæresten, kirurgen Richard, og deres venn, doktor Chádek.

Når motstandsgruppen blir infiltrert av Gestapo, er det fare for livet til dem alle. Richard klarer å flykte fra landet, mens Eliska blir sendt opp i fjellene sammen med Joza, en av pasientene på sykehuset.

Ny identitet
Slik blir Eliska tvunget til å forlate sin urbane tilværelse for å leve under ny identitet. Hun er nå Hana, hustruen til fjellbonden Joza. Hennes nye hjem er en primitiv hytte i fjellandsbyen Zelary, der det virker som tiden stoppet opp for 150 år siden.

Zelary forteller historien om møtet mellom to ulike verdener, og om forholdet mellom to mennesker som ikke synes å ha annet til felles enn viljen til å overleve.

Tsjekkisk spillefilm fra 2003
Regi: Ondrej Trojan
I rollene: Anna Geislerová, György Cserhalmi, Jaroslava Adamová, Miroslav Donutil, Ivan Trojan m.fl.
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900