Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. oktober 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Elgjakt uten børse


Høstens vakreste eventyr er for mange elgjakta. Ut i naturen skal også på elgjakt, men uten børse. I stedet skal vi forsøke å studere vill, levende elg. Men hvordan finner man egentlig en elg?

I Norge regner forskerne med at det før jakta finnes omtrent 120.000 elg i de norske skogene. Med andre ord, det kryr av dem. Det burde derfor ikke være så vanskelig å finne en. Ut i naturen skal teste tre forskjellige metoder, og finne ut hvilken som er den raskeste.

Hvor svømmer laksen?
Den norske villaksen har mange hemmeligheter. En av dem er hvor i havet den drar etter å ha vært oppe i elva for gyte. Vi er med og fanger laks i Altaelva som skal få svømme videre i forskningens tjeneste med eksklusive sendere på ryggen. Og et halvt år senere får vi svar på hvor de tok vegen. Forskerne har allerede fått mange overraskelser. Det fikk vi også da vi forsøkte å dra storlaksen på land.

Steinalderliv
Hvordan var det å leve i Norge for 10.000 år siden? I vår serie der vi tester ut steinalderlivet, skal våre fire steinalderbeboere forberede seg på jakt.

Arkeolog Morten Kutschera lager pil og bue på steinaldervis. Brynjar Stautland, som er lokalkjent på Bømlo der de bor, har funnet en post 10 meter fra hjortestien. På dette holdet bør det være mulig å jakte hjort med pil og bue.

Men hvem skal gå på jakt? Det er duket for skytekonkurranse mellom Helge Søfteland og Anette Evensen.

Ekstremnaturisten
Ellers skal vi i kveldens program møte Eskil Rønningsbakken, - en av verdens beste balansekunstnere. Han er kjent for å ta naturen i bruk til sine spektakulære stunt.

I kveldens program møter vi han både på kanten av Flydalsjuvet i Geiranger og balanserende på hendene under en en svær luftballong.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder Hanne Aass, mobil: 971 10634, hanne.aass@nrk.no
Redaktør: Terje Dale
Produsent: Bjørg Langeland
Pressekontakt: Sidsel Mundal , 23 04 92 82/41 45 23 26,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice