Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. november 2003 kl 19.30 Ut i naturen: På sporet av Koppangsflokken

Ulv, ulv

Ulven er ekstremt forsiktig, og vanskelig å komme inn på (Foto: Asgeir Helgestad)
Ulven er ekstremt forsiktig, og vanskelig å komme inn på (Foto: Asgeir Helgestad)
- Problemet med ulven er at den er så redd, sier fotografene Bjørn Brendbakken og Geir Skillebæk. Riktignok kan et og annet ungdyr oppføre seg ganske vimsete og virke tillitsfull, men ulver flest er så forsiktige at det grenser til paranoia.

Dermed var hovedutfordringen for de to fotografene fra Nord-Østerdal klar: å komme nær ulven uten å skremme den, og å være smartere enn ulven på dens egen hjemmebane. Målet var å få opptak av en hel ulveflokk – en meget ambisiøs oppgave.

Tre ulveflokker
Det er i dag tre helnorske ulveflokker, og de er naboer, Julussdalsflokken, Gråfjellflokken og Koppangsflokken, alle i Østerdalen. Koppangsflokken har eksistert siden 1997, og i årevis har Bjørn Brendbakken og Geir Skillebæk studert sporene for å bli nærmere kjent med flokkens vaner. Koppangsflokken bruker et område på 1000 kvadratkilometer i kommunene Stor-Elvdal og Rendalen. De kan lett flytte seg et par mil på en natt, så det sier seg selv at det er vanskelig å forutse dyrenes bevegelser.

Full klaff
Men de to fotografene lyktes! Etter måneder med intens jobbing, med studier av dyrenes vaner, ble det full klaff. Og ikke bare én gang. Trond Berg, produsent i "Ut i naturen", sier at de to fotografene har gjort en kjempejobb.

– Ulv er en av de aller vanskeligste artene å jobbe med for norske naturfotografer. Og det er en enorm forskjell på å ha flaks og få bilder av en streifende ungulv, sammenlignet med det planmessige arbeidet som skal til for å filme en uforstyrret ulveflokk i sine naturlige omgivelser.

Programmet ble sendt i mars i år.

Egenprodusert naturprogram
Prosjektleder Naturredaksjonen Harald Reitan
Bjørn Brendbakken, tlf: 91 34 60 96
Geir Skillebæk, tlf: 95 08 53 47
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83