Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. august 2007 kl 20.25 Faktor: Idéfabrikken

Idéfabrikk mellom fjord og fjell

Birgitta Ralston har satset alt på en idéfabrikk i Dale i Sunnfjord. (Foto: Torbjørn Fardal, NRK)
Birgitta Ralston har satset alt på en idéfabrikk i Dale i Sunnfjord. (Foto: Torbjørn Fardal, NRK)
Svenske Birgitta Ralston (39) flyttet med mann og barn fra verdensmetropolen Paris til utkantbygda Dale i Sunnfjord. Her satser den unge karrierekvinnen millioner på en idéfabrikk, som hun håper vil lokke folk fra hele verden.

- Dette er noe du gjør bare en gang i livet, sier Birgitta selv. Fabrikken åpnet i slutten av juni i den lille industribygda, etter flere år med planlegging. Målet er at fabrikken skal produsere ideer og dristige planer, og at idérike mennesker fra hele verden skal møtes for å utvikle prosjektene sine.

Satser alt
Birgitta har sammen med den franske kjæresten og designerkollegaen Alexandre Bau satset alt, og de har tatt opp store lån for å bygge fabrikken. Vi følger dem i gjennomføringen av det dristige prosjektet. Alt går ikke etter planen, og byggingen blir forsinket flere ganger. Det betyr mange ubehagelige møter, stram økonomi og lite tid til familien. I tillegg møter hun skepsis i den tradisjonsrike industribygda. Ordføreren håper at hun vil skape nye arbeidsplasser, mens folk flest gjerne skulle ha sett at den fineste sjøtomta i sentrum ble brukt til noe annet.

Vi blir også med designerparet tilbake til Paris, og det som før var hverdagen deres. Men det blir lite tid til avslapning, og de jobber hardt for å selge drømmen sin: Å få så mange som mulig til å bruke fabrikken i Norge. Og etter ni måneder med hardt arbeid er det endelig klart for åpningsfest på fabrikken. Birgitta har ofret mye for å komme fram til denne dagen. Men var det verdt alt slitet?


Egenprodusert dokumentar fra NRK Sogn og Fjordane (2007)
Programansvarlig: Kjellrun Lavik
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no