Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2007 kl 22.30 Bokprogrammet

Japan i vesten?

Programleder Hans Olav Brenner ser nærmere på den vestlige verdens fascinasjon for japansk kultur. (Foto: Nils Vik)
Programleder Hans Olav Brenner ser nærmere på den vestlige verdens fascinasjon for japansk kultur. (Foto: Nils Vik)
Hele den vestlige verden ser ut til å være i japanrus. Er eggende samuraisverd, hypermoderne teknologi og rå fisk det "ekte" Japan, eller fortaper vi oss i romantiske forestillinger og klisjeer?

Aldri før har det vært flere oversatte bøker fra japansk til norsk. I 2006 utkom "Battle Royale" av Koushun Takami, "Slanger, piercing" av Hitomi Kanehara og "Stjerne stjerne" av Kaori Ekuni.

I år kommer sågar Haruki Murakami med ny bok både på engelsk og norsk samtidig. Den norske oversettelsen er ført i pennen av Ika Kaminka, som for øvrig kommer til å sette preg på dette Bokprogrammet. Hun er nemlig Hans Olav Brenners kritiske guide inn i det japanske univers.

I tillegg tar Bokprogrammet pulsen på den stadig voksende manga-interessen blant norsk ungdom. Manga er samlebetegnelsen på tegneserier i Japan – og finnes i hundrevis av sjangere og formater. I Japan er manga større enn vanlig litteratur, både kulturelt og økonomisk.

Vi møter også Alan Spence, den skotske Haikudikteren som har laget bestselgeren "Det rene landet", løst basert på historien om den "skotske samuraien" Thomas Glover, som blant annet bygget opp Mitshubishi-konsernet.

Og til slutt snakker Hans Olav Brenner med den japanske forfatteren Kaori Ekuni om hennes bok "Stjerne stjerne" fra 1991 , som først ble utgitt på norsk i 2006. Men boken er oversatt fra engelsk – og hva skjer med oversettelsen til norsk når man hopper over originalspråket?

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer