Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. oktober 2011 kl 23.15 Film: Veiviseren

Gaups "eastern"

Mikkel Gaup som Aigin
Mikkel Gaup som Aigin
Legenden om veiviseren har vært fortalt blant samer gjennom nesten tusen år. I Nils Gaups film redder denne legendariske figuren folket sitt fra å bli utryddet av de livsfarlige og flertallige tsjudene. Filmen ble nominert til Oscar.

Det er vinter og sent på dagen da 16 år gamle Aigin (Mikkel Gaup) vender tilbake til familiens leir etter en jakttur. På avstand ser han sjokkert at foreldrene og lillesøsteren brutalt blir drept av noen svartkledde fremmede. Det er tsjudene, et folk som er kjent for å plyndre og myrde alle de kommer over.

Veiviseren og vismannen
Så blir Aigin oppdaget av tsjudene. Etter en vill flukt snubler han lettere såret inn i nærmeste sameleir der han varskuer om faren. Panikken griper om seg. Man beskylder Aigin for å sette alles liv i fare. Sporene hans er nemlig lette å følge i den dype snøen. Det finnes m.a.o. ikke noe valg, eneste redning er å forlate leiren øyeblikkelig.

Underveis går diskusjonen om samene skal møte tsjudene med våpenmakt på innlandet eller flykte mot kysten. Folkets vismann, Raste (Nils-Aslak Valkeapää), advarer om at våpenbruk ville gjøre også dem til tsjuder. Raste framsier de gåtefulle ordene: "Du slipper ikke bort fra helheten, men du kan glemme at du er knyttet til den, og da blir du en tsjude."

Internasjonal suksess
Med "Veiviseren" løftet regissøren Gaup samisk spillefilm opp på øverste hylle. Filmen ble største norske internasjonale filmsuksess noensinne.

"Veiviseren" blir på engelsk ofte omtalt som en "eastern".

Filmen er sendt tidligere.

Norsk drama (1987)
Originaltittel: Veiviseren
I rollene: Mikkel Gaup, Henrik H. Buljo, Ailu Gaup, Ingvald Guttorm, Nils Utsi og Nils-Aslak Valkeapää m.fl.
Regi: Nils Gaup
Produksjon: Filmkameratene
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no