Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. desember 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Årets seervideo kåres

Trond Berg avslører i kveld hvilken video som blir kåret til
Trond Berg avslører i kveld hvilken video som blir kåret til "Årets seervideo". Dessuten er det siste gang Trond Berg er programleder i Ut i naturen-magasinet. På nyåret overtar Harald Reitan. (Foto: NRK)
Juryen har hatt en hard jobb med å kåre årets seervideo. I kveld får vi resultatet i Ut i naturens magasinutgave som også forteller om norske bevere som får nytt statsborgerskap. De blir nemlig flyttet til England for å gjeninnføre bestanden der. Og her hjemme er vi blitt en art rikere i høst – den lille dvergmusa er en sjarmerende klatrer.

Hvert eneste av Ut i naturens ti magasinprogrammer i år har vist et knippe av seernes egne videoopptak av dyr. Nå er tiden kommet for kåringen av årets beste, og aldri før har redaksjonen fått inn så mange opptak med dyr i spennende situasjoner. Dermed hadde man mange gode kandidater, og en fagjury bestående av natur- og tv-kyndige personer har fattet beslutningen om hvilken som er den beste.

- Vi har lært mye interessant om dyreadferd gjennom amatøropptakene, og redaksjonen har fått akkurat det den ville ha: sjeldne opptak som belyser noen dyrs adferd, sier programleder Trond Berg. Ti stykker gikk videre til finalen, og kåringen får du se i kveld.

Norsk bever til England
Britene er lei av å leve beverløst. I England forsvant de siste beverne på 1200-tallet, og i Skottland på 1600-tallet. Men nå er norske dyr på plass for å berike den britiske naturen. Fra den tette beverbestanden i Telemark har ni dyr mistet sitt norske statsborgerskap, og skal få lov til å boltre seg i nytt hjemland. Foreløpig sitter dyrene i karantene i England, men ventetiden er benyttet godt, for et av beverparene har allerede fått sitt første ungekull.

Forsker Frank Rosell sier at både de fangede beverne og de gjenværende dyra i Telemark har fordeler av flyttingen. For bestanden er stor, og dyra lever i stadig konflikt med hverandre på grunn av plassmangel.

Dvergmusa
Norge er blitt en art rikere i høst. At nye pattedyrarter oppdages i landet vårt hører med til sjeldenhetene. Men i Eidskog ble den sjarmerende dvergmusa funnet. Det er en nydelig liten skapning som kan veie ned til et par gram. Den er en utmerket klatrer, og holder til blant siv og strå. Norsk Zoologisk Forening kartlegger små og store dyr i Norge, og vil gjerne ha beskjed fra seerne dersom flere tror de har funnet dvergmusa.

Egenprodusert naturprogram
Programleder Trond Berg
Redaksjonssjef Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Trond Berg avslører i kveld hvilken video som blir kåret til ”Årets seervideo”. Dessuten er det siste gang Trond Berg er programleder i Ut i naturen-magasinet. På nyåret overtar Harald Reitan. (Foto: NRK)