Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. februar 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)

NRK1 søndag 11. februar kl 20.30
Herskapelig (4)

Klenodiet i Møre og Romsdal

Praktfulle interiører, storslagen natur og en fascinerende skjebne er ingrediensene i kveldens storgårdsbesøk. Forfatteren og forretningsmannen Jonas Lied, skaperen av Det Sibirske Kompani og Nansens og Amundsens venn, vendte etter siste krig tilbake til slektsgården Sølsnes i Romsdal, hvor han etter 46 års opphold i utlandet fikk gårdens odel gjenopprettet.

Toppen Bech og det herskapelige team lander i kveld på Sølsnes, som mildt sagt er et klenodium i Møre og Romsdal. Her finnes en av landets mest unike privatsamlinger av gamle verdier. Røkstuen, som er over 500 år gammel, var det første huset på gården. Sengebua er nesten like gammel. Den har soveplass for 40 tjenere og byr på detaljer som setter fagfolk i affekt.

Trelunner
På Sølsnes er det også bevart 1200 år gamle trelunner som vikingskipene ble slept over. Vevstuen er over 200 år gammel. I hovedbygningens 14 store og vakre værelser finnes gamle romsdalske kulturverdier, sammen med antikviteter fra nær sagt hele verden. Overalt hvor man snur seg, faller blikket på sjeldne, interessante og vakre gjenstander og bilder.

Fra og med 1946 ble Jonas Lied norsk bonde og konsentrerte seg om å sette i stand Sølsnes. De mest moderne landbruksmaskiner ble tatt i bruk. Gården ble et mønsterbruk med eget, moderne sagbruk. Kornet ble malt på egen kvern, og alt er basert på at den som driver gården, skal kunne greie seg med gårdens produkter.

Om serien
Det ser ut til at seerne ikke blir mette på herregårdsbesøk, og til glede for mange har Toppen Bech laget 12 nye programmer i serien \"Herskapelig\". Vakkert og historisk interiør og en mengde gode historier knytter seg til herregårdene hun tar oss med til.

- At Norge har en smule pomp og prakt som følge av historie og påvirkning fra verden utenfor våre grenser, kom som en overraskelse på mange. Vi har store gårder med flotte mennesker, flotte hus og flott historie, sier Toppen Bech.

NRK1 søndag kl 20.30

Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør og programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilde
Vertskapet W.Wilkens og Jorunn Ellingsgård på Sølsnes. (Foto: Kjell Langmyren)