Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. desember 2004 kl 17.50 Høyere enn himmelen

Et annerledes vennskap

Et uvanlig vennskap oppstår mellom Mari (Inger Lise Winjevoll) og frøken Kjær (Harriet Andreasson).
Et uvanlig vennskap oppstår mellom Mari (Inger Lise Winjevoll) og frøken Kjær (Harriet Andreasson).
Berit Nesheims familiefilm "Høyere enn himmelen" etter Klaus Hagerups bok ble bejublet av kritikerne i 1993, og den 14-årige debutanten Inger Lise Winjevoll i hovedrollen ble betegnet som årets funn.

Mari er ei sur og misfornøyd jente på 12 år. Hun avskyr seg selv og familien sin, og har ingen venner. Kort sagt, Mari liker ingen og ingenting.

Det gjør ikke frøken Kjær (spilt av svenske Harriet Andersson) heller. Hun er lærer på skolen der Mari går, og er en fryktet og upopulær dame. Når frøken Kjær skal gå av med pensjon, klæsjer Mari en softis i ansiktet hennes. Det blir faktisk starten på et vennskap mellom de to!

Snart finner Mari ut at frøken Kjær bærer på en gammel kjærlighetssorg. Hun blir betatt av historien og bestemmer seg for å bringe frøken Kjær og hennes ungdoms kjærlighet sammen igjen.

Sommer
En idyllisk norsk sommer danner rammen rundt historien. Filmen er spilt inn rundt Oslofjorden og ved Verdens Ende på Tjøme.

Klaus Hagerup har bearbeidet sin egen roman til filmmanus. Med "Høyere enn himmelen" hadde Berit Nesheim nok en gang suksess med et ungpikeportrett, slik hun hadde noen år før med "Frida – med hjertet i hånden" og senere med "Søndagsengler".

"Høyere enn himmelen" har blitt tildelt flere priser, blant annet Amanda i 1994.

Norsk spillefilm fra 1993
Manus: Klaus Hagerup, etter sin egen bok
Regi: Berit Nesheim
Produksjon: Northern Lights, NRK Drama og Schibsted Film
I rollene bl.a. Inger Lise Winjevoll, Harriet Andersson, Arne Willy Granli Johnsen, Birgitte Victoria Svendsen, Henrik Scheele, Aslak Ø. Borgersrud, Joachim Calmeyer, Jorunn Kjellsby
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51