Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. april 2003 kl 23.20 Advokatene

Æresdrap i Pakistan og USA

Bobby Donnell får en uvanlig sak i fanget i kveld. En pakistansk mann blir tiltalt for drapet som hans bror har begått på sin amerikanske kone. Det er nærmest et rituelt drap, utført i overensstemmelse med eldgammel skikk.

Æresdrap er i muslimske kulturer bare straffes gjennom gjengjeldelse (quisas), der de angrepne parter har adgang til å gi angriper nøyaktig samme behandling som denne ga dem. Dette blir sett på som et oppgjør, et sivilt anliggende, og ikke som en straffbar handling i juridisk forstand. Det er bare familien – og ikke landets myndigheter – som kan ordne opp i slike saker.

USA - Pakistan
I vitnerommet i en rettssal i Boston blir den amerikanske familien til den drepte, Julie Sharif, forberedt på hva som skal komme. De blir forklart at det kan bli vanskelig å få dømt broren til konemorderen Javed Sharif i en amerikansk rett, nå da han er blitt igjen i Pakistan.

Javed tok livet av sin kone, etter påvist utroskap fra hennes side, mens begge var på ferie i hans hjemland. Pakistanske myndigheter legger seg ikke opp i slike saker, med mindre familien til utøveren av drapet anmelder ham. Samtidig bekjentgjør amerikanske myndigheter at de ikke involverer seg på diplomatisk nivå i saker som dette.

Æresdrap i vestlig rett
I forkant av ugjerningen har Javed etter familieråd fått medhold i å utføre drapet, også av sin bror i USA, Imaad. Bobby Donnell, sjefen for advokatfirmaet i Boston, kjemper hardt for at retten skal avvise saken. Men Javeds bror Imaad blir likevel tiltalt for medskyldighet i mord på sin svigerinne.

Dødsattestens tale
Før retten forhører Imaad, blir Julies dødsattest lest høyt av den amerikanske legen som reiste til Pakistan og undersøkte liket. Det kunne identifiseres takket være røntgenfoto utlånt av den dreptes tannlege i USA. Julies kropp var forbrent til det ugjenkjennelige, og obduksjonen viste at hun var dusjet med bensin og brent levende.

Tro mot familien
Bobby innprenter Imaad ettertrykkelig ikke å forsvare æresdrap under det kommende forhøret. Men i vitneboksen velger Imaad å forsvare land og familie. Han forsvarer også drapet på sin svigerinne og går god for sin bror som utførte det.

Kan Imaad dømmes som medskyldig til mord?

Mer om serien
En ny omgang av "Advokatene" sendes ut over våren (serie 5), som før med historier fra rettssalene der mesteparten av handlingen utspiller seg. Bobby Donnell (Dylan MacDermott) og hans dedikerte medarbeidere i det lille advokatfirmaet Donnell, Young, Dole & Frutt i Boston forsvarer de tilsynelatende rettsløse i samfunnet – og de rike. Bobby og resten av staben har som målsetting at rettssystemet skal komme alle til gode.

Ikke sjelden havner enkelte av sakførerkontorets medarbeidere langt ute på en tynn gren. Klienten de får frikjent i rettssalen, viser seg i neste omgang å utgjøre en reell fare både for dem selv og samfunnet. Eller omvendt, som når den dømte er uskyldig. Problemstillingene skaper moralske dilemmaer, og advokatene må jobbe seg gjennom dem. Serien har høstet stor anseelse, den har vunnet Emmy for beste drama, samt flere amerikanske tv-priser for beste serie. I tillegg har flere av skuespillerne mottatt priser. Den tidligere Boston-advokaten David E. Kelley som er mannen bak serien, står også bak "Ally McBeal" og sykehus-såpen "Chicago Hope".

Rebecca Washington (Lisa Gay Hamilton), den tidligere resepsjonisten i firmaet, har i hemmelighet lest seg til juridikum. Nå er hun tatt inn som partner i firmaet og har kommet seg gjennom det første året som praktiserende advokat. Ny resepsjonist i firmaet er Lucy Hatcher (Marla Sokoloff). En misfornøyd Jimmy Berluti (Michael Badalucco) har sin advokatpraksis hos, men har ennå ikke oppnådd status som partner. Det har heller ikke advokat Helen Gamble (Lara Flynn Boyle), Bobbys gamle flamme. Selv bifaller hun at sjefen har fridd til en av partnerne i firmaet, Lindsay Dole (Kelli Williams) og fått ja – nå går det mot bryllup. Foruten Dole består partnerne av Eugene Young (Steve Harris) og Ellenor Frutt (Camryn Manheim).

Amerikansk dramaserie fra 20th Century Fox
Originaltittel: The Practice (Serie 5)
I rollene: Dylan McDermott, Michael Badalucco, Lisa Gay Hamilton, Steve Harris, Camryn Manheim, Marla Sokoloff, Kelli Williams og Lara Flynn Boyle.
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57, e-post