Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Design-guru Arne Jacobsen

Kunstneren Svein Strand har laget dekorasjonen i vigselsrommet i Oslo Tinghus (Foto: Pål Bang-Hansen)
Kunstneren Svein Strand har laget dekorasjonen i vigselsrommet i Oslo Tinghus (Foto: Pål Bang-Hansen)
Den danske arkitekten og designeren Arne Jacobsen har gitt oss utallige design-ikon. Den 11. februar er det 100 år siden han ble født, og ”Safari” har vært i København og sett nærmere på hans hovedverk. Det blir også et besøk på Samtidsmuseet i Oslo, hvor fotografen Thomas Ruff har utstilling, og Pål Bang-Hansen har møtt kunstneren Svein Strand. På Nationaltheatret møter vi Monna Tandberg i samspill med profilerte journalister.

Arne Jacobsen døde i 1971, men hans design fra femtitallet er mer populær i dag enn noen gang tidligere. Av bygninger er det nok SAS-hotellet i sentrum av København han er mest kjent for. Det sto ferdig i 1961, og da hadde han, i tillegg til å tegne selve hotellet, designet det aller meste av interiøret. Til og med snoren på rullegardinet hadde en arkitekttegnet kule, ble det sagt da hotellet åpnet. I dag er det bare ett rom som er beholdt slik som Arne Jacobsen designet det. Frank Engelbrecht Jensen fra dansk design-center ble med ”Safari” til rom 606.

Thomas Ruff
Thomas Ruff er en av de viktigste fotografene i internasjonal samtidskunst. Han ble anerkjent på 1980-tallet, en tid da debatten om forholdet mellom fotografiet og kunsten nettopp var tatt opp igjen. Fotografiet anses i dag av kunstmarkedet som kunst, men Ruff arbeider fortsatt med å utforske den usikre kjernen i fotografiet. Hvor kommer det fra? Gir det et objektivt bilde av verden rundt oss? Hva er fotografiets betydning i en stadig mer digitalisert bildeverden?

Museet for Samtidskunst i Oslo viser Thomas Ruffs fotografier i perioden fra 25. januar til 1. april.

Teater og media
Nationaltheatrets forestilling ”Biografi” handler om berømmelse, og i tillegg til hovedpersonen, spilt av Monna Tandberg, møter vi blant andre ”Safari”-reporter Charlotte Thiis-Evensen i rollen som seg selv. Andre profilerte, kvinnelige journalister som Synnøve Svabø, Marit Åslein og Sara Natasha Melbye medvirker også i stykket.

Pål Bang-Hansen har møtt kunstneren Svein Strand. Strand har blant annet laget utsmykningen i vigselsrommet i Oslo Tinghus. Han er ellers mest kjent for å male interiører i en fyldig, rik koloritt, inspirert av fransk maleri. Museet for Samtidskunst i Oslo eier 12 malerier av ham.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Kunstneren Svein Strand har laget dekorasjonen i vigselsrommet i Oslo Tinghus (Foto: Pål Bang-Hansen)
2. Arkitekten og designeren Arne Jacobsen (1902-1971) (Foto: Strüwing)
3. Lenestolene ”Egget” og ”Svanen” fra 1952 (Foto: Fritz Hansen)