Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. februar 2011 kl 20.15 Jordmødrene

Jordmorkallet


Fødselen er i gang for Esther som leende og smilende sendes til Haugesund sykehus i ambulanse. Borzoo har vakt og forteller sin historie om hvordan han dro fra Iran til Sverige for å bli jordmor, selv om faren hans helst nok hadde sett at han ble lege.

Alle fødsler får like mye oppmerksomhet av jordmødrene. Men til tross for årelang erfaring og etter å ha tatt imot hundrevis av barn, kan man likevel ikke nekte for at det knytter seg en viss spenning når en nær kollega skal føde. Esther har selv tatt imot hundrevis av barn, men som førstegangsfødende er hun like spent og usikker som alle andre.

I Alta er Ingrid helt alene på vakt på fødestua. Hun lager kaffe og rydder og har alene ansvaret for paret som har kommet for å føde. Fødselen går fint. Senere kommer Jordmor Liss på vakt og må følge en fødende til sykehuset i Hammerfest med fly.

I Haugesund er fødselen til Esther i gang. Etter mye om og men blir tilslutt ungen tatt med vakuum, og puster dårlig når den kommer ut. Men alt går fint og Esther har fått en flott liten jente. Andre sesong av Jordmødrene avsluttes med at Borzoo og Elin utrykker en viss frykt for fremtiden for fødestuer, og den i Odda spesielt.

Om serien
Teamet bak suksessen "Jordmødrene" fra fødeavdelingen i Drammen har denne gangen fått være flue på veggen hos landets distriktsjordmødre. Vi møter disse uvurderlige menneskene i vill og nådeløs natur i Alta, Lofoten, Tynset og Odda.

Ikke alle barn kommer til verden på et stort sykehus. – Det som driver meg er troen på at kvinner kan føde hvor som helst, så lenge forholdene legges til rette, sier jordmor Annett som har spesialisert seg på hjemmefødsler.

I andre sesong av"Jordmødrene" er det nemlig distriktsjordmødrene på fire av landets avsidesliggende fødestuer som står i fokus. I seks episoder følger vi dem på lange vakter fylt av drama, gleder og sorger. I tillegg får vi et gripende innblikk hos fødende som deler det største og mest private øyeblikket i livet med oss, enten det er hjemme eller på fødestua.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2010)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 / 911 66 031
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900